Новини

14 юни е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ искаме да поздравим всички български граждани, които редовно даряват кръв. Регулярното доброволно и безвъзмездно кръводаряване е най-доброто средство за набавянето на необходимата кръв в ежедневието. Защото кръв е нужна всеки ден, а не само по празниците и кампанийно.

Нека да изразим признателност и към медицинските специалисти и здравните работници от системата, които работят неуморно 7 дни в седмицата, 365 дни през годината да осигуряват безопасни и качествени кръвни продукти за пациентите.

Kръводаряването е един от най-значимите процеси в здравната система. Дарената кръв все още няма алтернатива, поради което през всеки ден от изминалата 2022 година са извършвани средно 462 кръводарявания в цялата страна, които осигуряват така нужните на пациентите кръв и кръвни съставки. Въпреки това има периоди през годината когато кръводарители не достигат, като например летния период, и затова е важно ние тук с вас да полагаме ежедневни усилия да окуражаваме доброволното даряване на кръв. Има осезаема нужда от целенасочена държавна политика за насърчаване на доброволното и безвъзмездно кръводаряване, която да включва редовни информационни кампании, повече средства за мобилни кръводарителски акции, подобряване на базата в кръводарителските центрове и по-добро материално стимулиране на медицинския персонал. Призовавамe това да е тема, по която да загърбим политическите различия и да работим заедно за постигането на по-добри резултати за българските пациенти.

Важно е да даваме добър пример. В тази връзка ще се проведе кръводарителска акция в сградата на Народното събрание на 28 юни. Акцията се организира под патронажа на Комисията по здравеопазването, която единодушно подкрепи предложението на нашата парламентарна група.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *