Новини

Акад. Денков: ПП-ДБ има конкретни решения на проблемите във висшето образование

Липсата на места и недовършените ремонти в студентските общежития, ниските студентски стипендии, необходимостта от непрекъснато осъвременяване на учебното съдържание и на меодите за преподаване във висшите училища. Това бяха част от темите, обсъдени на тричасова среща между акад. Николай Денков – кандидат за народен представител от коалиция ПП-ДБ и бивш министър на образованието и науката, и председателите на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) и синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН) към КНСБ.
Трябва да се увеличат нормативите за храна и леглоден за студентите и докторантите, за да се компенсира високата инфлация през последната година, убедени са участниците в разговора. Така ще се постигне адекватно качество на предлаганата храна в студентските столове и ще се предотврати натискът за увеличаване на наемите в студентските общежития. Обсъдена беше и необходимостта от редовно отпускане на средства за капиталови разходи, с които да се обновява материалната база.
Решения за почти всички споменати проблеми са заложени в програмата на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, каза акад. Денков. Предложено е, например, значително увеличение на студентските стипендии и редовно актуализиране на докторантските стипендии, които да достигнат 150% от минималната работна заплата. ПП-ДБ иска да създаде фонд за капиталови разходи във висшето образование, за които да се кандидатства при ясни правила за ефективността на планираните инвестиции.
На срещата беше обърнато внимание също на регионалните проблеми на висшите училища и техните филиали. Акад. Денков пое ангажимент да подкрепи студентите в техните искания да се изпълни законовото изискване за студентско участие в постоянните комисии на Националната агенция за оценяване и акредитация.
Всички участници се обединиха около становището, че средствата за висше образование трябва да нарастват изпреварващо спрямо инфлацията, но съчетано с изпълнението на конкретни мерки за повишаване на качеството на преподаването и на научните изследвания в системата.
Обсъдени бяха и някои проблеми на учените в БАН и на Националния институт по метеорология и хидрология като научни организации със своя специфика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *