Новини

Акад. Николай Денков, водач на листата на ПП-ДБ в Шумен: „Със силна подкрепа ще продължим да развиваме инфраструктурата, здравеопазването, образованието и бизнеса в региона“

На празника на Шумен, 11 май, акад. Николай Денков откри предизборната кампания на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в областта на брифинг заедно с колегите си от листата.

По-рано акад. Денков поздрави жителите на Шумен с празника им 11 май. Вижте видеото тук

„По време на управлението редовно общувах с наши съмишленици от Шумен, с наши критици, с институциите в областта, а през последните седмици се срещам и с много и различни хора от други градове в страната. Виждам, че въпреки информационната мъгла и изместването на важните теми от незначителни сензации и скандали, когато заговорим за основните ни постижения и какво ни струваше, за да стигнем до тях, срещаме разбиране и очакване да продължим. Увеличението на доходите, включително на пенсиите, безплатните лекарства, стъпките за по-достъпно и качествено образование и здравеопазване, подкрепата за бизнеса и за индустрията, безпрецедентите средства, които отпуснахме за общински проекти – всичко това се усеща от хората, затова си струваше», каза акад. Денков.

Той отбеляза, че ПП-ДБ работи за мнозинство за нормална европейска България, за да може страната да продължи напред – без кражби, а с мисъл за хората и бизнеса – и призова всички да излязат да гласуват на 9 юни с номер 14.

Специално за свършеното от правителството за Шуменския регион, Николай Денков отбеляза ускоряването на процесите по издаване на „Синя карта“ за работа на чужденци-специалисти у нас, което е важно и за Индустриалната зона тук. Издадени са и над 20 сертификата за инвестиции в размер на близо 500 млн. лв., включително в община Шумен. Филиалът за спешна медицинска помощ Върбица стана един от първите центрове за бърза помощ, които вече имат високопроходими линейки. А по националната програма за общински проекти, приета от редовния кабинет, са осигурени средства за изграждане на нови и ремонтиране на съществуващи водопроводи на Шуменски регион.

„Има пари и за ремонти на улици, общински пътища и площади. За реконструкции на ВиК мрежи – отдавна наболял проблем за областта. Предвидени са средства и за саниране на училища и детски градини в региона. Проектите, които подписахме с общините тук само за 10 месеца са общо 21 за 27,3 млн. лв. За сравнение, за 4 години последният кабинет на ГЕРБ е подписал само 5 проекта за 2,1 млн. лв., или над 10 пъти по-малко», изтъкна Денков.

Той отбеляза като много важна рехабилитацията и реконструкцията на уличната мрежа, тротоарите и съоръженията на ул. „Северна“ – основната пътна артерия на квартал „Еверест“. Финансирането за нея е осигурено, за да се подобри градската среда, а хората в района да стигат по-бързо и лесно до жилищата си.

А тъй като спортната инфраструктура също е приоритет за града, с още 38 милиона лева от националния бюджет ще се реконструира и реновира и стадион „Панайот Волов“.

„Задачата ни е да продължим да развиваме този регион. За мен е изключително важно да подобрим качеството на образованието и на перспективите пред студентите на пазара на труда тук. Ще продължим да подкрепяме бизнеса и индустрията при решаване на проблема с недостига на кадри. Сред приоритетите ни за Шуменския район е да развием МБАЛ «Шумен», за да привличаме млади лекари и да осигурим по-добра здравна грижа за хората в региона. Включихме Шумен в развитието на транспортния коридор Север-Юг от Гърция към Румъния и ще работим за неговата реализация. Работата по реконструкцията и модернизацията на ВиК мрежата трябва да продължи – за да подобрим качеството на водата, за да се намали и цената й за хората. Подобряването на спортната инфраструктура в Шумен и региона започна, но трябва да го продължим. И не на последно място – приоритет за района е и развитието на туризма в сътрудничество със съседните области“, очерта Николай Денков местните приоритети на ПП-ДБ.

Втората в листата на ПП-ДБ в Шумен проф. Нели Димитрова представи детайлите по общинските проекти на региона, които кабинетът „Денков“ подкрепи с финансиране от националния бюджет.

Велики Преслав има подписано споразумение с МРРБ за мащабен проект за основен ремонт и реконструкция на ВиК мрежата, в това число водопроводи и водопроводни отклонения на територията на град Велики Преслав (9 улици) и водопроводи на територията на селата от общината Драгоево, Златар, Имренчево, Миланово, Мокреш, Осмар, Троица и Хан Крум. Венец ще санира СУ „Никола Й. Вапцаров“, ще ремонтира покрива на училището и ще обнови двора му. Мерки за енергийна ефективност ще бъдат реализирани и в сградата на ДГ „Първи юни“ в с. Осеновец. Общината има подписано споразумение и за ремонт на улици в с. Страхилица, както и за изработване на технически инвестиционни проекти за реконструкция на довеждащ водопровод и вътрешна водопроводна мрежа на с. Черноглавци. Каолиново получава средства за ремонт на общински пътища. Никола Козлево ще ремонтира улица и ще подмени водопровод. Нови пазар планира да махне амортизирани тръби и да ги смени с нови по част от довеждащия водопровод от с. Долно Церовене до ВВМ с. Дългоделци. Хитрино има споразумение за реконструкция и благоустрояване на централния си площад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *