Новини

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори пред разговорите за правителство

ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори и така го обявиха – че избират изборите пред продължаването на разговорите за правителство. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Антоанета Цонева пред БНТ като подчерта, че ПП-ДБ са имали формула как могат да бъдат реализирани следващите години на управление.

“Какво искахме ние? Ние искахме един ясен договор в който има ангажименти, има срокове и е подписано от политическите лидери, за да може да има гаранции по него. Това не се получи в рамките на тези преговори. Винаги се бягаше по някакъв начин от твърди ангажименти”, каза тя, като добави, че процесът по ротацията спря в момента, в който се е появила възможността да изгубят контрола върху прокуратура, съд и регулаторите. “Процесът се счупи, когато трябваше конституционните промени да бъдат уплътнени на законово ниво. Страхът беше по-силен от даваните преди това обещания”, добави тя.

Според нея отношението към избрания от президента за служебен премиер Димитър Главчев ще се формира през избора на министри на вътрешните работи и електронното управление, тъй като те имат най-голямо отношение към честното провеждане на парламентарните избори.

“Като човек, който много фокусирано се занимава с темата за честността на изборите, смятам, че това ще е основният репер за нашето отношение. А и трябва да се подчертае, че основната задача на служебния кабинет е да проведе честни и свободни избори”, заяви тя в предаването “Денят започва с Георги Любенов”.

Антоанета Цонева изтъкна като едно от предимствата на промените в Конституцията факта, че Народното събрание няма да се разпуска през следващите месеци и ще функционира пълноценно, докато не се избере ново. Това ще позволи служебният кабинет ще бъде подлаган на парламентарен контрол.

“Това е изключително важен елемент от промените, защото след като бъде конституиран новият министерски съвет, на практика ежедневно ще бъде контролиран от българския парламент. Досега нямаше такава възможност в българската практика и това наложи да предприемем тези промени”, допълни тя.

“Получи се така, че ние започнахме в един момент да функционираме в полупрезидентски режим в който президентът назначаваше служебни кабинети, които излизаха много отвъд своите ангажименти. Видя се, че Конституцията в България, написана по този начин, не може да издържи на такъв тип политически кризи и турболенции на каквито бяхме свидетели”, каза още Цонева.

Депутатът от ПП-ДБ през изминалите девет месеца статистиката сочи над 2000 парламентарни въпроса и около 90 питания и много изслушвания с премиер и министри в парламента, за да дадат отговори. Според нея едно от постиженията на 49-ото Народно събрание е настоящият държавен бюджет, благодарение на който до този момент МРРБ е подписал над 450 споразумения с повече от половината български общини – над 1 млрд лева инвестиции.

“Това са ремонти на пътища, канал и водоснабдяване, проектиране и тн. Това е най-голямата инвестиционна програма и насочване на средства за последните 25 години”, допълни Антоанета Цонева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *