Новини

Асен Василев от Давос: България е една голяма специална икономическа зона

„България е една голяма специална икономическа зона. Със своя плосък данък от 10% България е едно голямо изключение в Европа. Страната ни няма проблем с растежа на икономиката и събираемостта на данъците, но това е възпрепятствано от инфраструктурата“, подчерта министърът на финансите Асен Василев по време на дискусията в Давос, Швейцария.

Той отбеляза, че България в момента не успява да оползотвори максимално икономическия си потенциал, заради липсата на инфраструктура. – „Анализите показват, че ако се премахнат проблемите с инфраструктурата, както и се постигне пълният Шенген, ще си увеличим БВП с 3% до 5%“.

Министърът на финансите представи подробни данни за натоварения трафик на Балканите, въпреки липсата на добре развита инфраструктура и подчерта необходимостта от инвестиции в тази посока -„Българо-турската граница е втората с най-голям поток след тази между САЩ и Мексико. Всеки ден през нея преминават по 4000 камиона на ден. Трафикът расте с 20% до 40% през последните години.“

Асен Василев беше част от дискусия на тема: „Преосмисляне на пристанищата като хъбове: стратегическото значение на Гърция, Балканите и Европа“, на конференцията Greek House Davos, част от Световния икономически форум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *