Новини

Асен Василев от Лондон: Отиваме на избори, защото поискахме честност, а ГЕРБ и ДПС казаха, че няма да стане

Кирил Петков от Лондон: Силата на Промяната е в хората

Съпредседателите на „Продължаваме промяната“ и знакови лица на партията се срещнаха с българската общност в Лондон. Кирил Петков, Асен Василев, и Христо Петков – Ицо Хазарта, и Ивайло Шотев застанаха пред българите в английската столица, за да споделят постиженията и да заявят следващите стъпки в името на една нормална европейска държава – но за да се случи е нужно мнозинство.

„Борим се за едно основно нещо – България да стане нормална европейска държава и търсим всякакви начини това да се случи“ – заяви Асен Василев. Това, което постигнахме от самото създаване на „Продължаваме промяната“, го направихме заедно с вас и ще имаме нужда от подкрепата ви и занапред, подчерта доскорошният финансов министър. „Свидетели сме на много компрометиращи измислици по отношение на ПП-ДБ, но всичко това е, за да спрем да питаме каква е идеята на ГЕРБ и ДПС България да стане по-богата и да живеем по-добре.
Нали затова ходим на избори – да направим България по-добра за всички.

Ние не отричаме прогреса преди нас, но той е в пъти по-бавен. Асен Василев се обяви за реално преразпределение на бюджета и подчерта, че тази година всяка една община е получила бюджет в зависимост от размера на населеното място, а не защото някой има човек някъде. – „Всичко е прозрачно“- подчерта Василев.

Той говори и по темата за здравеопазването. „Колко от вас си спомнят отказа на лекарите с думите „няма направления“. През последните 3 години да сте чули да няма направления? Има, защото вдигнахме парите за извънболнична помощ, без да ощетим болниците. Изведнъж се оказа, че няма проблем с направленията. Следващата година – 2022 г., вдигнахме парите за педиатрия. Тази година вдигнахме средствата за отдалечените райони. Основният въпрос е защо това 15 години не е направено? Защото това означава да вземеш едни пари от болниците със скъпите пътеки и да ги дадеш за превенция. Това ще спести пари на цялото общество, но ще има по-малко скъпи пътеки“, подчерта Василев.

Пред българите в Лондон той сподели, че:
От много години насам за пръв път повече българи се връщат в родината си, отколкото да я напускат.
Причината се крие в правилната политика в насока за подобряване на живота на хората. „Когато говорим за честни коалиции, говорим за това – да не може малка група от хора да си налагат интересите, а държавата да работи за хората. Сега пари има за образование, за здравеопазване. Като ви питат защо отиваме на избори, отиваме, защото ние поискахме честност, а ГЕРБ и ДПС казаха, че няма да стане“, заяви Василев. Той каза още, че за първи път миналата година България не е последна в Европа по това колко хората могат да си купят реално.

Всъщност, силата на промяната е при вас, включи се в разговора и другият съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков. Колкото по-бързо хората осъзнаят това, толкова по-бързо политиците ще трябва да започнат да се съобразяват с народа. „ГЕРБ и ДПС са нищо повече от едни представители на хората. Борисов е толкова силен, доколкото 700 000 души гласуват за него. Той е много добър в театъра, много добър в изказванията, но няма сила сам по себе си. Пеевски също не е толкова силен. Зад него стоят едни 400 000 души, които са фиксирани и не се страхува, че ще ги загуби. Те нямат други сили. И ако повечето българи осъзнаят нуждата от следващата реформа, тяхната сила ще изчезне“, подчерта Кирил Петков.

По думите му България вече не е в периферията на ЕС, а от нея също зависи какво се случва в съюза. Ще докажем, че нашите евродепутати са еквивалентно добри, колкото колегите си от която и да е друга европейска държава.

„Изключително съм горд, че имам ясна представа къде се намирам и с кои хора съм. Имам възможност да се махна и да се бъзикам с всички в Парламента, изпявайки го в песни, както правих през последните 20 години. Какъв е смисълът в това, обаче? По-голям смисъл има в това, че успях да прокарам идеи и да постигна голям напредък с премахването на тайната на осиновяването“, заяви Христо Петков.

„Първият път, когато ми изтръпна гърба в Парламента, бе, когато чух от едни чичаци, че случайно сме попаднали в Пленарната зала.
Те в действителност приемат, че тя е тяхна. Ние дойдохме и им развалихме рахата. Тогава разбрах, че съм на правилното място и по правилния път“, каза Ицо Хазарта.

Представителите на ПП успяха да отговорят на много въпроси на присъстващите на срещата. Във връзка с въпрос от публиката за борбата с пропагандата и в частност с изопачаването на медийните новини, Асен Василев призна, че силата на ГЕРБ и ДПС е в контролирането на медиите, особено електронните.

Той осветли редица примери за това как съдебната система не работи, а е подвластна на парите. До мен достигнаха десетки скандални случаи – нереално лечение на онкоболни, продажба на деца, слагане на байпаси само и само да се присвоят парите от скъпите пътеки и какво ли още не. Въпреки че подадох сигнали в Прокуратурата, ДАНС не са разследвали тези случаи. Разследват пудел с пачки. За такова ниво на загниване на системата говорим и затова ви казвам, че всяко едно нещо е битка и трябва да се преборим, заяви Асен Василев.
„Ако вие се предадете, България няма да я има. Аз никога няма да мога да се върна в моята родина, защото се страхувам. Абсолютно съм убедена, че българският народ ще узрее. На прав път сте, надеждата ни е у вас“, заяви една от гостите на срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *