Новини

Асен Василев: Служебният кабинет се готви да открадне по 8 лева от всеки пенсионер

ПП-ДБ искат извънредно заседание на Народното събрание за актуализацията на пенсиите

Служебният кабинет се опитва да открадне 100 млн. лева от българските пенсионери като не направи планираното в бюджета 11% увеличение на пенсиите от 1 юли, а го намали на 10%. Това означава да взима по 8 лв. от всеки пенсионер всеки месец не само до края на годината, но и през следващата година. Това предупреди съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев днес в Русе.

Той обясни, че през последните дни, в предизборната кампания, изтече проект на доклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), в който правителството предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% като се скрива зад аргумента, че инфлацията била по-ниска. „В доклада пише: Индексът на потребителските цени е индексът, който е приложен при съставянето на държавния бюджет. Това означава, че няма никаква причина да се вземат от пенсионерите по 8 лева всеки месец, за да се дадат най-вероятно на някои приближени фирми. Това е директна кражба и абсолютен скандал. Парите ги има в бюджета, осигурени са“, категоричен беше Асен Василев.

Той съобщи, че в момента ПП-ДБ събира подписи, за да се направи извънредно заседание на Народното събрание, което да вземе решение и да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както е написан и гласуван.

Припомняме, че всяка година размерът на индексацията на пенсиите се определя на база прогноза, тъй като държавният бюджет се приема преди края на годината. През последните години няма случай, в който след излизане на окончателните данни, дори да има разминаване, да се прави промяна на процента на индексация. Средствата са осигурени в държавния бюджет и не представлява проблем на НОИ да извърши индексация от 11%.

През април месец с решение на НС, като подаяние, бяха дадени еднократни великденски добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии (25% от пенсионерите) на стойност 45 млн. лв, без те да са били планирани в бюджета. Сега обаче, с намаляването на процента на индексация, служебното правителство се опитва да прибере 100 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *