Новини

Борисов с нова порция лъжи в опит да прикрие съсипаната от ГЕРБ инфраструктура на „Напоителни системи“

В една изключително трудна година, кабинетът „Петков“ увеличи националното съфинансиране по Програмата за развитие на селските райони от 15 на 60%. Нещо повече, земеделците и животновъдите получиха в пъти по-голяма помощ като компенсации заради Ковид-19 по време на управлението на Продължаваме Промяната и Демократична България.
Това правителство предложи и премахване на данъка върху субсидиите до 100 000 лева за земеделците.

На този фон, лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов – произведе поредната „борисовка“.

Лъжа: Пари за земеделие нямало

Истина: Кратка справка с бюджета на ДФ „Земеделие“ от последната година от управлението на Борисов /2020 г./ и от управлението на кабинета „Петков“ /2022 г./: Управлението на „Продължаваме Промяната“ е дало със 150 милиона лева повече за земеделие в сравнение с последното на ГЕРБ.
Нещо повече: Кабинетът „Петков“ завърши и предаде на ЕК Стратегическия план на България по ОСП. С него българските земеделци ще получат през следващите 5 години 16 млрд. лв. За първи път беше заложено 60% държавно съфинансиране за развитие на селските райони.
Увеличена е и подкрепата за малките и средни стопани чрез засилване на преразпределителното плащане и налагане на тавани на директните плащания от 100 хил. евро на стопанство.
Последният редовен кабинет довърши и предаде два проекта включени в НПВУ на България, които осигуряват в следващите 2-3 години близо 550 млн. лева за отрасъла, съответно по проекта „Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство“ 524,9 млн. лева (с ДДС) и по проекта „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“ 23,9 млн. лева (с ДДС).
Финализирана беше и новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 с общ бюджет в размер на 237 335 486 лв.

Лъжа: Заложените от ГЕРБ 900 милиона за напояване в ПВУ били премахнати от „правителството на Промяната“

Факт: Европа се произнесе, че средствата за напояване не отговарят на изискванията по Плана за възстановяване и устойчивост. Затова са премахнати по времето на втория служебен кабинет от Атанас Пеканов.
Припомняме, че напояването в България е в плачевно състояние след години управление на ГЕРБ и Борисов, а всички помним скандалите с нарязаните за скрап тръби на „Напоителни системи“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *