Новини

България е „заложник“ на дебата за Шенгенското пространство, заяви министър-председателят акад. Денков пред Евронюз

България е „заложник“ на дебата за Шенгенското пространство, заяви министър-председателят

Източноевропейската страна беше блокирана да се присъедини към зоната, за която не се изисква паспорт, в началото на годината.

Според министър-председателя на страната, България е държана заложник, когато става въпрос за разширяването на Шенген.

Пред Euronews Николай Денков заяви, че страната му е изпълнила всички критерии на Евросъюза за присъединяване към зоната без граници за пътуване, но все още е блокирана за влизане в Шенгенското пространство от някои държави-членки като Австрия.

„Когато се срещнах с канцлера Нехамер в Австрия, той беше много ясен, че самият той няма проблеми с България и Румъния като такива днес“, каза министър-председателят.
„Неговият проблем е как функционира Шенгенското пространство като цяло. Така че за мен това е по-скоро дискусия между Австрия и Европейския съюз отколкото между България и Австрия. Разбира се, ние сме жертвите на тази ситуация. Ние, както казах днес, се чувстваме малко като заложници в тази ситуация. Надявам се, че през декември ще има положително развитие“.

Денков отхвърли и критиките от Унгария и Сърбия след като България обяви, че планира да въведе такса за преноса на руски газ през своя територия.
И двамата вносители на природен газ от Москва – Будапеща и Белград, се опасяват, че мярката ще доведе до по-високи цени на горивата.

Но министър-председателят каза, че законът не е насочен към тях.

„Начинът, по който се прилага тази такса, не поставя никакви изисквания за извършване на плащания от получаващите страни като Унгария или други страни. Тя е определена по такъв начин, че следва да се плаща от „Газпром“, а аз имах разговори с унгарския министър-председател Орбан и със сръбския министър-председател и им казах, че това не е срещу техните граждани. Не искаме да им причиняваме вреди по никакъв начин. Това, което искаме е да отнемем част от печалбата на руската военна машина, защото тя се захранва буквално от „Газпром“ в известен смисъл“.

Преди това България блокира преговорите за членство в ЕС на Северна Македония поради опасения, относно правата на националните малцинства. Миналата година обаче бе постигнато споразумение по въпроса и София няма повече искания към Северна Македония.

„Не, нямаме повече искания. Има много ясно решение от миналата 2022 година“, заяви Денков.

„Всъщност въпросът е между Северна Македония и Европейския съюз. Така, че това е въпрос на преговори с тях, не с България днес. Това, което очакваме е споразумението да бъде изпълнено от страна на Северна Македония, както се очаква“.

Той добави, че влизането на Западните Балкани в ЕС е в политически и икономически интерес на България, но предупреди, че след като се присъединят, новите страни трябва да бъдат верни членове на Евросъюза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *