Кандидати

акад. Николай Денков

Николай Денков e министър-председател на Р България от 6.06.23 г. до 9.04.24 г. По време на управлението му инфлацията спадна до най-ниското си ниво за последните 2 години – до 3% през март т.г. Доходите нараснаха, България стана втора по ръст на заплатите в ЕС, увеличиха се възнагражденията в образованието, здравеопазването, социалната сфера, културата, отбраната, транспорта, администрацията и др., както и студентските стипендии. Цените на храните се стабилизираха, а на горивата – паднаха. Чуждестранните инвестиции се увеличиха рекордно – до над 7 млрд. лв. за 2023 г.
Бюджетът на Здравната каса надхвърли 8 милиарда лева. България вече има хеликоптер за спешна помощ по въздуха и високопроходими линейки, а над 400 лекарства за сърдечно-съдови заболявания са безплатни или с намалено доплащане.
Правителството на акад. Денков изгради 30 километра магистрални пътища, с още около 70 км в строеж. С ЕК беше договорено трасе за магистрала Струма около Кресна – най-доброто за хората и природата. Пуснато беше и движението през тунела Железница.
С безпрецедентен брой споразумения за развитие на общините в България – общо 1134 на стойност 2.4 млрд. лв., ще се подобрят ВИК мрежи и съоръжения, общински пътища, улици, спортна инфраструктура, общински сгради и други регионални проекти.
БДЖ – Пътнически превози ще се модернизира със 76 вагона от Дойче бан.
По време на кабинета «Денков» приходите на туристическия сектор надминаха значително нивата отпреди пандемията. Отпуши се и процесът по издаване на „Синя карта“ за работа на чужденци у нас.
България стана енергийно независима, за да гарантира дългосрочно по-ниски цени на енергията за българите. Започна работата по 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй, завърши рехабилитацията на ПАВЕЦ „Белмекен“ и започна рехабилитацията на ПАВЕЦ „Чаира“. Беше подобрена енергийната свързаност със Сърбия и Гърция.
Кабинетът продължи дълго отлаганата модернизация на българската армия. След 35 години се очакват първите доставки на нови бронирани машини за сухопътните войски.
Правителството «Денков» отпусна и над 3 милиарда лева за земеделските стопани през 2023 г. и стартира рехабилитацията на 24 канала на «Напоителни системи» Държавата си върна контрола на ГКПП «Капитан Андреево» с две държавни лаборатории за изследване на пестициди.
В областта на околната среда, за първи път бяха предприети мерки, които ще дадат възможност да се сложи край на унищожаването на дюните в България, с вече одобрена методика за картографиране.
В областта на спорта, за първи път правителството „Денков“ въведе програма за премии на младите ни шампиони, а финансирането на спортните федерации стана напълно прозрачно.
По отношение на дигитализацията, кабинетът въведе електронни извинителни бележки за учениците, електронни рецепти за пациентите и електронно известяване за глоби за пътни нарушения.
Правителството на Николай Денков върна в хазната 64 млн. лв., предплатени от кабинета Борисов 3 за нереализирани проекти през ДКК и започна да връща предплатени 24 млн. лв. за непостроени физкултурни салони по времето на ГЕРБ. Бяха прекратени договори с фаворизирани фирми с високи надценки на млечните продукти за училищата и детските градини. Кабинетът спаси над 300 млн. лв. от непрозрачно разпределение на ваучери за дигитални обучения. Държавата защити и собствеността си в Пловдивския панаир.
В края на управлението на акад. Денков, след дълги и трудни преговори, България беше приета в Шенген по въздух и море, след като отбеляза важни стъпки в правосъдната реформа. През 2023 г. отпадна Механизмът за сътрудничество и проверка на Европейската комисия, а България се изкачи на първо място в света по прогрес в Индекса на върховенство на закона на World Justice Project (WJP).
На последния Европейски съвет държавите приветстваха и напредъка, постигнат по пътя към въвеждането на еврото у нас.
България се изкачи с 12 позиции в Индекса за медийна свобода, като организацията „Репортери без граници“ обяснява резултата най-вече с факта, че през 2023 г. страната е управлявана от кабинета на Николай Денков.
Преди да оглави последното редовно управление, акад. Денков е министър на образованието и науката в кабинета «Петков», а по-рано – министър и зам.-министър на ведомството.
Народен представител e в 48-ото и 49-ото Народно събрание.
Николай Денков е академик на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, професор и доктор на науките по физикохимия в СУ «Св. Климент Охридски».
Според ежегодната класация на Университета Станфорд акад. Денков е в първия 1% на най-влиятелните учени в света в своята сфера.
Съавтор е на 12 патента. Ръководил е повече от 45 международни проекта. За научните си постижения е удостоен с редица престижни отличия: наградата Solvay на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата Lectureship Award на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, националната награда “Питагор” на Министерството на образованието и науката и др.