Кандидати

Александър Симидчиев

Д-р Александър Симидчиев е избран за народен представител в 49-ото Народно събрание от листата на “Продължаваме промяната – Демократична България” в 26-и МИР София – област. Заместник-председател на Комисията по здравеопазване и Комисията по електронно управление и информационни технологии.

Д-р Симидчиев е специалист по белодробни болести, вътрешни болести и здравен мениджмънт. Работи в Централна клинична болница при Медицински институт на МВР в София, началник на отделение по функционална диагностика. Има дългогодишен опит като клиничен лекар, а също и като преподавател и изследовател. Работил е на различни позиции в индустрии свързани с медицината. Бил е главен лекар в една от най-големите фармацевтични компании в Канада. Кандидат от гражданската квота на „Да, България!“ и депутат последователно в 45-ото, 46-ото, 47-ото и 48-ото Народно събрание. В 45-ото НС е и председател на Комисията по здравеопазване. Активен участник в законодателни инициативи в сферата на здравеопазването. Автор на ЗИД за телемедицина.

Д-р Симидчиев е завършил медицина в София със златен медал. Специализирал е белодробни болести в Германия и Франция. В зората на реформите в здравеопазването е участвал в работните групи за анализ на Европейските добри практики. Автор е на първия в страната онлайн курс по дигитална медицина. Част от редколегията на International Journal of Climate Change and Health. Почетен член на Клъстера за дигитално здравеопазване. Има активна позиция по темата за опазване на околната среда като председател на сдружение “Въздух за здраве” и като член на неформалната мултиекспертна група за климатични промени. Председател на работната група за осъвременяване и приемане на Националната здравна стратегия 2030.

Д-р Симидчиев вярва в действената комуникация и структурираното законодателство. Ще работи за доизграждане на работеща правна рамка за достъпно, качествено, високотехнологично и ефективно здравеопазване. Стратегическа цел е синергия между изпълнителната власт (МЗ), публичното финансиране (НЗОК) и частната инициатива в здравеопазването.

Д-р Симидчиев е роден в София. Живял е в Техеран, Париж, Есен, Торонто и Лондон. Женен с две деца и четири внуци. Владее английски и френски.