Кандидати

Антоанета Цонева

Преференция 101

Антоанета Цонева е избрана за народен представител от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 49-ото Народно събрание от 18 МИР Разград. Депутат от парламентарната група на „Демократична България“ в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание.

В 46-ия и 47-ия парламент е председател на Комисията по политиките за българите извън страната и член на Комисията по култура и медии.

В дейността си като председател на Комисията по политиките за българите извън страната Антоанета Цонева постави следните приоритети:

Запазване и разпространението на българския език и култура сред българските общности в чужбина;
Осигуряване на представителност на интересите на българите зад граница в обществено-политическия живот на страната;
Висока защита на правата и интересите на сънародниците ни зад граница;
Създаване на условия за реинтеграция на завръщащите се.
С тези приоритети са свързани и законодателните ѝ инициативи.
В рамките на 49-ия парламент Антоанета изигра ключова роля в създаването на Съвета по координация на политиките за българите в чужбина, който ще действа като механизъм за сътрудничество и консултация при създаването, провеждането, мониторинга и оценката на държавната политика по отношение на българските общности и техните организации извън страната.

Ключова цел в дейността ѝ на народен представител и в следващия парламент ще бъде създаването на условия за развитие на мрежата от неделни училища зад граница и значително увеличаване на обхванатите деца и младежи в тях. Ще продължи да защитава правата и интересите на българските исторически общности.

Антоанета е израснала в Разград, завършила е математическата гимназия в града. Има специалност „Българска филология“ в Софийския университет. Завършила е Българското училище за политика и има обучителни курсове в САЩ и Холандия в областта на развитие на гражданския сектор и медиите.

Учредител на „Да, България“ и член на Националния съвет на партията.

Антоанета Цонева е първият омбудсман на Столична община (2001-2004) и силен застъпник за въвеждането на институцията на централно и местно ниво.