Кандидати

Асен Василев

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев е водач на листата на кандидатите за депутати в 16 МИР Пловдив град.
Асен е роден на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва езиковата гимназия в родния си град със специално отличие „Златаревска награда“. След гимназията е приет и завършва Икономика в Харвард. Специализира “Бизнес администрация и право” в Harvard Business School и Harvard Law School.
Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, които организират т.нар. “Харвардски курсове”. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкурентоспособност в Harvard Business School.
В периода 1999 – 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и на редица големи производители на потребителски стоки.
Бил е и министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков от март до май 2013 г. Министър на финансите е в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май до 15 септември 2021 г. Вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите в редовното правителство на Кирил Петков и министър на финансите в правителството на Николай Денков.
Асен Василев е подготвил всички държавни бюджети за последните 3 години – 2022,2023 и 2024 г. Основна цел на бюджетите е политиката за увеличаване на доходите и намаляване на неравенствата.
Василев и неговият екип продължават политиката на „Продължаваме промяната“ за активиране на контролните механизми на държавата и спиране на течовете на публичен ресурс.
По негово време ЕК одобри Плана за възстановяване и устойчивост в размер на 13 млрд. лева. Успешно е финализирано и споразумението за партньорство за новите оперативни програми на стойност 22 млрд. лева.
България стана пример за финансова стабилност. Дългът намаля с над 2 млрд. лева и по данни на Евростат България е втората държава в ЕС с най-нисък дълг като процент от БВП. Дефицитът е в рамките на 3% по Маастрихсктите критерии за приемане в еврозоната.