Кандидати

Даниел Лорер

Гласувай с преференция 103 за член на Европейския парламент

Даниел Лорер е щастливо женен с 3 деца, кара кайт сърф, ски и колело. Иска Варна и цялата Варненска общност да имат това, което заслужават – свободата да развият истинския си потенциал.

Даниел Лорер е депутат в 48-мото Народно събрание, член на комисия по външна политика и зам.-председател на комисия по икономическа политика и иновации. Той е министър на иновациите и растежа до август 2022 г. в редовното правителство на Кирил Петков. Създава министерстовото на иновациите от нулата и го превръща в едно от най-успешните в правителството на “Продължаваме промяната”. Ръководената от него институция отключи достъпа на малките и средни предприятия до свеж капитал за енергийна ефективност, технологична модернизация и стартиращи бизнеси. Първата за България мярка по Плана за възстановяване и устойчивост стартира именно в това министерство. Заедно с това върна доверието на чуждестранните инвеститори в България. След активизиране на подкрепата и привличане на високотехнологични и иновативни компании, българската икономика започна да се превръща в модерна с производства с висока добавена стойност.
Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 г. в София, но през по-голямата част в последните 15 години живее във Варна, която избира пред всички световни икономически центрове, в които е работил. Завършва компютърни науки и бизнес управление в университета Тел Авив. Първата си бизнес идея измисля на 15 годишна възраст и се превръща в успешен предприемач с вече 20 години международен опит.
През 1999 г. основава в Париж първия си стартъп FranceBusinessPlus, впоследствие продаден успешно.
Работи на различни ръководни позиции в хай-тек компанията Mercury Interactive, световен лидер в областта на софтуера за автоматизиран качествен контрол. През 2006 г. Hewlett-Packard купува Mercury Interactive за 4.5 милиарда долара.
След продажбата на Mercury Interactive Даниел Лорер става един от създателите на Optiim, хай-тек компания за софтуерни решения, базирана в Истанбул. Компанията има редовни клиенти сред най-големите банки и телекоми в Англия, Турция, Близкия Изток и Африка. През 2016 г. Optiim се продава на австрийския холдинг New Frontier Group.
През 2018 г. е между основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures, фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Даниел се занимава с оценка на нови компании и контрол на изпълнението на бизнес планове. Фондът инвестира предимно в българските технологични компании, заедно с водещи американски и европейски фондове като Bain Capital, Statkraft Ventures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures. Напуска управлението септември 2021 г.
През 2013 г. Даниел Лорер е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков, а през 2021 г. е съветник на министъра на икономиката на служебното правителство Кирил Петков и председател на Комисията по прозрачност.
Избира живот в и с България пред Тел-Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона.
Освен родния български, говори руски, английски, иврит, френски и немски език.