Кандидати

Даниел Лорер

03 МИР Варна преференция 101

08 МИР Добрич преференция 103

Даниел Лорер е български политик и един от основателите на политическа партия “Продължаваме промяната”. Личната му кауза е: Силна България в силна Европа.

Визитка
* Министър на иновациите и растежа
* Зам.-председател на комисия по външна политика в 49 НС
* Зам.-ръководител на Парламентарната делегация на ПА на НАТО
* Предприемач и инвеститор във високи технологии
* Образование: компютърни науки, бизнес администрация в Тел Авив
* Езици: български, английски, френски, немски, иврит, руски
* Работил и живял в София, Тел Авив, Брюксел, Цюрих, Барселона
* Щастливо женен, 3 деца

Министър на иновациите и растежа
Даниел Лорер е първият министър на иновациите и растежа в България. Създава и управлява институцията до август 2022 г. в редовното правителство на Кирил Петков. Акцент в министерското му портфолио е въвеждането за първи път в България на следните мерки:
1. Програма за научни изследвания и иновации, изготвена съвместно с експертите от Европейската комисия, с цел да се финансира връзката между наука и бизнес.
2. Програма за достъп до свеж капитал за енергийна ефективност и технологична модернизация към малки и средни предприятия – съществена част от Плана за Възстановяване и Устойчивост.

По време на министерския си мандат, съвместно с екипа си, Даниел Лорер изгражда и реализира модели за икономически растеж – чрез инвестиции в иновации и умен бизнес, базиран върху развитие на човешкия капитал и нови технологии. Разширява възможностите за сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕКА).
В резултат, икономиката отчита връщане на доверието на чуждестранните инвеститори в България.

Политика
Даниел Лорер е избран за народен представител като водач на листата във Варна в 49-то (2023), 48-то (2022) и 47-то (2021) Народно събрание, в които е зам.-председател на парламентарната комисия по икономически въпроси и иновации и член на парламентарната комисия по външна политика.

През 2021 г. е съветник в кабинета на служебния министър на икономиката Кирил Петков в служебното правителство на Стефан Янев. Лорер е и председател на Комисията по прозрачност към Министерството на икономиката (12 май – 15 септември 2021).
През 2013 г. е съветник на министъра за електронно управление в служебното правителство на Марин Райков (13 март – 29 май 2013), назначено от президента Росен Плевнелиев.
След началото на войната в Украйна Даниел Лорер е един от основните участници в правителствения щаб, като още от първите дни координира създаването на бежански центрове в България и подпомага спасяването на семейства, които бягат от конфликта.

Членства
Member, European Council for Foreign Relations (ECFR)
Vice-Chairperson, National Delegation of Bulgaria to the Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE)

Лична биография
Даниел Лорер е роден на 28 май 1976 г. в София. Майка му е инженер по микроелектроника и европейски шампион по бридж, а баща му е математик, преподавател в Софийския университет и предприемач. След Първа английска езикова гимназия в София, Даниел завършва компютърни науки и бизнес управление в университета Тел Авив.
Женен е за Виолета Лорер – финансист с широк международен опит в редица големи корпорации. Виолета е била зам. министър в две служебни правителства, както и началник на кабинета на вицепремиера в правителството на Кирил Петков. Двамата са родители на 3 деца.

Обществена дейност
Изявен член на еврейската общност в България. Член е на Управителния съвет на организацията на евреите в България „Шалом“, освобождава поста през септември 2021 г., поради заемане на министерски пост.

Преподавателска дейност
Преподава до 2021 в Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки и в Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, асоцииран към Michel Porter’s Institute For Strategy and Competitiveness към HBS.

Предприемачество и Бизнес
Преди встъпването си в активния политически живот, Даниел Лорер има успешна бизнес и инвестиционна кариера. Работи на различни ръководни позиции в хай-тек компанията Mercury Interactive и Hewlett-Packard Enterprise. Създател на няколко стартиращи компании като FranceBusinessPlus и Optiim.

През 2018 г. е сред основателите и управляващ партньор на BrightCap Ventures, фонд за рискови инвестиции в технологични компании. Фондът инвестира предимно в българските технологични компании заедно с водещи американски и европейски фондове като Bain Capital, Top Tier Capital, Statkraft Ventures, Osage Partners, Crosslink, E-Ventures, Baseline Ventures. Напуска управлението през септември 2021 г.

Бил е ментор и инвеститор в Eleven, който е в топ 3 на най-активните и един от най-успешните български фондове за рискови инвестиции. Член на Консултативния съвет на Българската предприемаческа асоциация и на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране до 2021 г.