Кандидати

Георги Стефанов

преференция 102

Съдовият хирург д-р Георги Стефанов е кандидатът за кмет на Ямбол от „Продължаваме промяната – Демократична България“ на изборите за местна власт на 29 октомври 2023 г.

Д-р Стефанов е роден и израснал в Ямбол. Висшето си образование той завършва в Медицински университет – Варна, след което работи в Окръжната болница в града като хирург. От 1991г. е асистент, а след това е старши и главен асистент към Катедрата по хирургични болести на Медицинския университет във Варна. Д-р Стефанов години наред съчетава преподавателската и научната си кариера с ежедневната тежка хирургическа практика. Определян е за национален консултант за Североизточна България по съдова хирургия.

Той е сред създателите на Клиниката по съдова хирургия в МБАЛ „Св. Марина“ във Варна през 2003г., в която работи до 2011г. и съдейства за въвеждането на нови методи за лечение на съдовите заболявания, непознати в града и региона. През този период участва в изготвянето на повече от 45 публикации в национални и чуждестранни специализирани издания, участва в многобройни национални и международни конференции и конгреси по сърдечно-съдова и обща хирургия.

Д-р Стефанов обучава студенти, специализанти и докторанти, автор и редактор е на учебни помагала и монографии, ръководител на практически обучения, участва в изпитни комисии. Дългогодишен член е на Национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия /НДАСЕХ/, на Европейско дружество за съдова и ендоваскуларна хирургия, както и в Американски колеж по ангиология.

През 2011 г. по покана на директора на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол участва в създаването на Отделение по съдова хирургия. Отделението е уникално по рода си за областен център от този мащаб и конкурира големите болнични заведения в страната. Съдейства за утвърждаване на съвременни методи на лечение и за обучение на млади специалисти.

През 2018 година д-р Георги Стефанов е избран за Лекар на годината от Българския лекарски съюз – най-голямото професионално сдружение на медици в страната.