Кандидати

Иван Белчев

Преференция 103

Иван Белчев е народен представител в 49-ото Народно събрание, избран от листата на “Продължаваме Промяната – Демократична България” в Русе. Член на Комисията по туризъм и на Комисията по околната среда и водите.

Иван Белчев е градски и екоактивист от Русе. Работи като консултант на свободна практика в сферата на рекламата и уеб дизайна. Участва активно в екологични становища за замърсяващи производства в Русе и вижда нуждата от законови промени, защото проблемите не са само в родния му град, а и в цяла България.

Завършил е висшето си образование в Германия. След като достига професионален успех, започва да търси удовлетворение чрез доброволчески инициативи в родния си град Русе. Основател е на групата за решаване на малките проблеми в градската среда “Писмо до кмета на Русе”. Чрез проекта му “списание Амбиция” търси вдъхновяващите истории на успели българи в цял свят. През 2017 г. стартира безплатни спортни инициативи, които обединяват инструктори от над 20 вида спорт. Всички негови действия са подкрепени от доброволци, вярващи в каузата му за подобряване на начина на живот в Русе. Проектите му са носители на множество награди, като последните са от класацията “40 до 40” на Дарик радио, Сайт на годината, Екообщина на Френското посолство и Регионален грант на Виваком.

Проблемите, за които Иван Белчев дава решения, не са само в Русе, а и във всяко едно българско населено място. За да не се решават само локално, са нужни законови промени и строг контрол. Не приема сегашния модел на управление, където еднолично или в малка група се изготвя законопроект, който се одобрява и влиза в сила. След това хората започват да протестират и законът се връща за промяна. А процесът трябва да бъде точно обратният – истинско и широко предварително обсъждане, изслушване на всички заинтересовани страни и чак тогава – изготвяне на съобразения законопроект.

Иван Белчев е живял в Мюнхен дълги години, но се завръща в родината си с желание да промени средата на живот. Владее немски и английски език. Баща на 2 деца.