Кандидати

Любомир Котев

преференция 106

Любомир Стойне Котев е роден на 1 август 1950 година. Завършва „Българска филология” в ВПИ Шумен и „Журналистика” в СУ „Св. Климент Охридски” .
Журналист и писател, член на СБЖ от 1981 г. и на СБП от 1993 г.
Работи като редактор във вестник „Народен другар”, окръжен кореспондент на вестник „Народна младеж”, окръжен кореспондент на Българско национално радио, главен редактор на вестник „Факт”, основател и главен редактор на вестник „Тракиец”, основател и главен редактор на ежедневника „Делник”, излизал 20 години.
Автор на 47 книги с белетристика, публицистика, литературна критика, есеистика и народопсихология, както и на една публикувана пиеса.
Лауреат на наши и чужди награди. Номиниран за „Мъж на годината” и „Световен лидер” от Американския биографичен институт, носител на наградите на СБП за литературна критика и публицистика, журналист на годината на Българската асоциация на регионалните медии, номиниран за националната награда за художествена литература „Христо Г. Данов”, носител на националната награда „Захарий Стоянов” и националната литературна награда „Георги Братанов”, носител на наградата на СБП за принос към българската литература и наградата на СБП за цялостно творчество. Носител на „Златен герб” на Ямбол, на наградата „Ради Иванов Колесов” и голямата награда на Ямбол. Почетен гражданин на гр. Ямбол.
„Искам да помогна на тези млади хора заради убедеността си, че те са единствената реална алтернатива на разкапаната и корумпирана политическа класа, вярвам че те са най- надеждната сила, която ще опази евроатлантическата ни ориентация, ще изведе докрай борбата за установяване на правова държава и борбата с корупцията, за да подобри чувствително както имиджа на България така и благосъстоянието на народа.“