Кандидати

Валентин Иванов

Преференция 122

Валентин Иванов е икономист, наскоро преквалифицирал се в IT специалист, завърнал се от чужбина пловдивчанин, франкофон. Завършил е средно образование с профил френски език в СОУ „Св. Патриарх Евтимий“ в Пловдив, бакалавър е по макроикономика и магистър по бизнес администрация от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. През 2005 г. прави стаж по програма “Еразъм” в Университета в Лил, Франция, със специалност Международни икономически отношения.

Десет години работи като финансов специалист в различни европейски институции в Белгия и Люксембург – Европейска комисия, Европейски парламент, Европейска изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда. Опитът му обхваща както административните финанси, така и изпълнението на оперативните програми и структурни механизми на ЕС. Запознат е с различните политики на ЕС в областта на образованието и културата, както и с инструментите за финансиране на инфраструктурни проекти по Механизма за Свързване на Европа (МЕС).
След завръщането си в България работи в областта на дигиталните технологии в бързоразвиващия се аутсорсинг сектор. Владее отлично френски и английски език.

Завръщането му в България го сблъсква със суровата реалност на завладяната държава: краткото му професионално съприкосновение с работата на община Пловдив го връща в едно безвремие, обхванало всички сфери на обществото в продължение на 12-годишното управление на некомпетентност и отсъствие на толерантност. Затова вярва, че в България властта трябва да произлиза от закона, а не от сменящите се хора на върха на властовата пирамида и техните икономически обвързаности.

Затова в следващото Народно събрание ще работи за довеждане докрай на правосъдната реформа, да се скъсат корупционните обвързаности с икономическите кръгове, контролирани от Русия, да се проправи път за все по-задълбочаваща се интеграция със структурите на Европейския съюз и НАТО. Смята за необходимо да се работи за модерно образование, възпитаващо в европейски ценности.