Кандидати

Васил Терзиев

Васил Терзиев (роден на 9 юни 1978 г.) е български предприемач, инвеститор и филантроп. Той е познат като съосновател и изпълнителен директор на Telerik, компания глобален доставчик на инструменти и решения за разработка на софтуер и управление на съдържание. През 2014 г. Telerik е продаден за 262,5 милиона долара, което за времето си е най-голямата сделка в историята на българската стартъп екосистема. Терзиев има ключова роля в развитието на технологичната и иновативна екосистема в България чрез многобройните си инициативи и инвестиции. Освен това подпомага привличането на инвестиции в множество бизнеси в България.

Ранни години и образование
Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 г. Учи в Първа английска езикова гимназия в София от 1992 до 1996 г. След това е студент в Американския университет в България (АУБ) в Благоевград от 1996 г. до 2001 г. и завършва с отличие специалност „Бизнес администрация“.

Кариера
След първата си година в АУБ Васил Терзиев участва в Програмата „Work and Travel“ в САЩ. След завръщането си в България той стартира първия си бизнес – интернет телефонен оператор. Начинанието няма финансов успех, но е повратна точка за Терзиев, който избира кариера в сферата на технологиите, вместо във финансовия сектор.

След поредица от кратки престои на различни работни места се присъединява към SwiftPro, базирана в Обединеното кралство компания, където поема ролята „ръководител проекти“. В SwiftPro Васил Терзиев работи заедно със своите приятели от АУБ Бойко Яръмов и Светозар Георгиев, както и с Христо Косев, които по-късно стават негови партньори в Telerik.

„Телерик“
Четиримата основават Telerik в София през 2002 г. Започвайки като компания за услуги в сферата на информационните технологии, Telerik бързо разработва и комерсиализира първия си продукт – UI редактор за зараждащата се тогава платформа Microsoft.NET. В продължение на 12 години компанията се разраства органично и чрез придобивания в Европа, САЩ и Канада. Към момента на продажбата на Progress Software за 262,5 милиона долара през 2014 г., Telerik е един от водещите доставчици на инструменти за софтуерни инженери. В нея работят над 800 служители, има 15 офиса по целия свят, с годишен оборот от 70 милиона долара и над 130 000 клиенти с 2 милиона програмисти по целия свят, които използват инструменти на Telerik.

Progress Software
След придобиването на Telerik Васил Терзиев заема длъжността „Главен директор по иновациите“ в Progress Software, където отговаря за идентифицирането на стратегии за растеж и нови пазарни възможности, както и за осигуряването на интеграцията на Telerik в Progress. Към 2023 г. Progress Software наема над 500 ИТ специалисти в София и продължава да бъде най-големият R&D център на компанията в световен мащаб. Терзиев напуска Progress в началото на 2017 г., за да се присъедини към Eleven Ventures като управляващ партньор.

Eleven Ventures
През 2017 г. Терзиев става управляващ съдружник в Eleven Ventures, фонд за рисков капитал в ранен етап, базиран в България, който е инвестирал в някои от най-емблематичните технологични компании в Югоизточна Европа.

Признат като един от най-добрите инвеститори в региона, той ръководи инвестициите на Eleven в първия български еднорог Payhawk, Quantive (известен преди като Gtmhub), който събра най-големия рунд финансиране в историята на българската стартъп екосистема – 120 милиона долара през 2021 г., SMSBump – по-късно продадена на Yotpo в една от най-големите сделки в предприемаческия сектор у нас, както и NitroPack, най-бързо развиващата се ИТ компания в България по приходи през 2021 г.

През май 2023 г. той се оттегля от позицията си на партньор във фонда, за да се отдаде на обществена дейност.

Въздействие в екосистемата
Васил Терзиев вярва, че образованието и предприемачеството са основни двигатели на просперитета. Той е съосновател, инвеститор и ментор на множество компании и инициативи, насочени към укрепване на иновативната екосистема в България.

Телерик Академия
През 2009 г. Терзиев е ключовият двигател зад основаването на Телерик Академия, вътрешен обучителен проект на Telerik за справяне с липсата на квалифицирани софтуерни специалисти. Академията предоставя интензивен и безплатен 12-месечен тренировъчен курс за хора, които търсят кариера в разработването на софтуер, QA или техническа поддръжка. От създаването си Академията е помогнала на над 10 000 души да започнат работа в ИТ сектора.

Академията на Телерик служи като модел и вдъхновение за много други организации в областта на технологичното обучение в България, които са от съществено значение за растежа на българския ИТ сектор.

През 2017 г. Телерик Академия се отделя като отделно търговско дружество.

Campus X
През април 2018 г. Терзиев и съоснователите на Telerik – Светозар Георгиев и Бойко Яръмов, създават Campus X, един от най-големите технологични инкубатори в Югоизточна Европа. Наречен „Фабриката за еднорози“, CampusX е свидетел на създаването и развитието на редица компании като Payhawk, Quantive и Dronamics. Към 2023 г. Campus X предоставя споделено офис пространство и услуги на над 1 350 професионалисти от повече от 70 стартиращи и развиващи се компании, включително OfficeRnD, Telerik Academy, Melissa Climate, NitroPack, FITE и много други.

Bulgaria Innovation Hub
През 2018 г. Терзиев става съосновател и на Bulgaria Innovation Hub, като целта е да се изграждат връзки между предприемаческите екосистеми в България и Югоизточна Европа и Силициевата долина. Центърът предоставя програма за обучение по предприемачество и свързва общността с предприемачи с голямо въздействие. Тази програма включва около 30 модула, ръководени от експерти от Силициевата долина и партньори във фондове за рисков капитал като Sequoia Capital, и Sigma Ventures. От създаването си Bulgaria Innovation Hub е подкрепил над 45 компании, които са привлекли 124 милиона долара капитал, както и са създали над 650 нови работни места в България.

Endeavor България
Васил Терзиев е съосновател и член на борда на Endeavour България, част от глобалната организация за предприемачество с голямо въздействие. От стартирането си през 2015 г. Endeavour България е подкрепила над 100 български предприемачи, които ръководят повече от 50 бързо развиващи се технологични компании. Тези предприемачи са създали над 2 300 работни места и са генерирали над 182 млн. долара приходи през 2021 г. Организацията също така стартира Dare2Scale – програма, насочена към подкрепа на компании в по-ранни етапи от тяхното развитие.

Терзиев е председател на Endeavour България през 2019 г. и 2020 г. По време на мандата си прави големи крачки за подобряване на управлението на организацията и стартиране на процеса на по-тясна интеграция с други офиси на Endeavor на Балканите.

Значими инвестиции и менторство
Васил Терзиев започва да инвестира в български стартъпи и фондове за рисков капитал, виждайки липсата на финансиране и познания как се изграждат компании. Между 2012 и 2017 той е най-активният ангелски инвеститор (инвеститор в ранен етап на развитие на технологични компании) в българската предприемаческа общност и е подкрепил над 60 компании, включително Payhawk, Quantive, OfficeRnD и много други. Смятан за един от експертите по изграждане на успешни екипи, Терзиев е подпомагал стратегически повече от 500 компании чрез своите инвестиции, както и чрез участие в BIH, Endeavor и други организации.

Наследството на Telerik
Успехът на Telerik вдъхновява много млади предприемачи, като към 2023 г. бивши служители на Telerik са основали над 70 технологични компании. Както при PayPal, групата от основатели на Telerik е наричана на галено „мафията на Telerik“.

Филантропия
Васил Терзиев подкрепя множество благотворителни инициативи в областта на здравеопазването, образованието, спорта, социалното подпомагане, оказването на помощ при бедствия и много други. Осигурява стипендии на студенти за обучение в чужбина и подкрепя редица институции в областта на образованието като Сдружение „Тук-Там“, Заедно в час, Американския университет в България, Фондация „Телерик Академия“ и др.

Фондация „Телерик Академия“
Терзиев създава Фондация „Телерик Академия“, която управлява Училищна Телерик Академия. Безплатната национална образователна програма има за цел да предостави на българските ученици модерно технологично обучение, което да ги подготви за дигиталните професии на бъдещето.

С програми, реализирани в над 50 града в цялата страна, Академията е обучила повече от 20 000 ученици от създаването си през 2010 г. Близо 93% от възпитаниците на училището са направили успешна професионална кариера в областта, избирайки да останат да работят в България.

„Битката е как да накараме повече хора да разберат колко голяма сила имат като личности, които могат да създават стойност и да променят света около себе си всеки ден. Ключът към постигането на това е образованието“, казва в интервю Васил Терзиев, добавяйки, че споделянето на знания и подкрепата за успеха на другите са фундаментални за едно здраво общество.

Награди
Васил Терзиев е носител на множество награди за принос към обществото и бизнеса:

Награда за индустриален мениджмънт „Атанас Буров“ (2015)
„Христо и Евлоги Георгиеви“ (2016)
„Сделка на годината“ на българското Министерство на икономиката (2014)
„Екосистемен герой на годината“ от BESCO (2020)
„Най-щедър индивидуален дарител“ от SOS Kinderdorf (2017)
„Топ донор“ от „Тук-Там“ (2021)
Личен живот
Васил Терзиев е женен, с две деца. Той е запален спортен ентусиаст и се занимава активно с баскетбол, футбол и тенис.

Обществена дейност
Попечител на АУБ. Ръководител на F&P комисия
Комитет за придобиване на TATE Modern
Младши съветник на Неели Крус, европейски комисар по конкуренцията.