Новини

Достъпно здравеопазване за всички, има как

След 12 г. управление на ГЕРБ статистиката е безмилостна – ние, българите продължаваме да бъдем най-болни в Европа, от болести, които там лекуват по-успешно. Смъртността ни също е най-високата в Европа, заради липсваща стратегия и мисъл в нашето здравеопазване през последните 12 години.

Това каза днес във Варна водачът на листата на обединение “Продължаваме Промяната – Демократична България” Даниел Лорер по време на пресконференция за здравеопазването в страната.

Има как да решим здравните проблеми на Варна – чрез промяна в стимулите в системата които да не водят всички в болница, дори и за стандартна диагностика или профилактика, както и ефективно разходване на средствата – за ДКЦ-тата, Окръжна и инфекциозна болница и тубдиспансера.

В обединението “Продължаваме Промяната – Демократична България” виждаме много ясно какво трябва да бъде променено, за да имаме най-после здравеопазване на европейско ниво и да не ни се налага да пътуваме за лечение в чужбина.

За кандидатите от обединението “излекуването” на болното здравеопазване в нашия град и в цялата страна е задача от стратегическа важност.

Един от големите проблеми, които експертите от обединението изтъкнаха пред медиите във Варна, безспорно са кадрите. Държавата влага 30 години грижи в образованието на един млад лекар, след което той си взема куфара и знанията и заминава за чужбина, където още от летището го наемат на работа, защото Европа има огромен глад за медицински кадри, отбеляза Даниел Лорер.

Другият – репродуктивните проблеми, които имат близо 140 000 български двойки. Има как те да бъдат решени ефективно. За нова наредба, която да дава рамките за работа на клиниките по асистирана репродукция и сигурност на пациентите и техния генетичен материал, ще се бори в новия парламент фармацевтът Йорданка Костадинова, народен представител от 48-то Народно събрание. Както и за добавяне на 5 млн. лв. към фонда за асистирана репродукция, който към момента той е 20 милиона лв и благодарение на него са се родили 1500 българчета.

В краткия живот на предишния парламент успяхме да направим промени в два законопроекта, с които се дава възможност да бъдат отпуснати средства на общински болници в малките населени места и в областните болници, с които те да могат да останат на повърхността докато в България не се установи стабилен хоризонт в здравеопазването. За първи път чрез един от тези закони ще се отпуснат средства и за съществуването на аптеки в малки населени места, или за работа през нощта в по-големите градове. Тези средства ще дойдат с новия бюджет, допълни темата председателят на здравната комисия в 47-то и 48-то Народни събрания доц. д-р Антон Тонев.

Кадрите са ключовият елемент, те ще увеличат средната продължителност на живота, независимо каква апаратура или медикаменти ще купим. Огромен е недостигът на медицински сестри, за последните десет години те са се стопили от 60 000 на 30 000, както и на млади лекари. В момента нашите кадри са свръхнатоварени и зле платени. Поели сме ангажимент да получават достойно заплащане като работят само на едно място, а не, както сега – на няколко, смята д-р Тонев.

Към него е изпратен сигнал, че във Варненско и Добричко има лечебни заведения, в които след края на работното време не допускат медиците да си тръгнат, защото няма кой да продължи тяхната работа. Той ще настоява за по-сериозна държавна политика, която да заплаща труда на младите лекари и реформа в условията за кариерно израстване.

Тонев определи като “здравен феодализъм” невъзможността да се кандидатства по определени здравни специалности поради остарялата и силно субективна уредба за класиране на специализанти.

Няколко проблема са колкото регионални, толкова и национални – смята д-р Ивайло Митковски, втори в листата на обединението.

Специализациите на младите лекари се заплащат от болниците, които като цяло са в лошо финансово състояние и те не са мотивирани да привличат нови специализанти и това е един от основните проблеми с кадрите.

Спасяването на Тубдиспансера е втори казус, по който ще работи д-р Митковски. Той не може да продължи да съществува по този начин, смята медикът и предлага да бъде преместена във функционираща болница в област Варна, където, обаче изолирането на пациентите ще бъде по-трудно. Да бъдат създадени една или две болници в страната – за Северна и Южна България, за туберкулозно болни, където ще бъдат изолирани. Това е по-практично решение, което той подкрепя.

Друг важен проблем, който си пролича особено в ковид кризата е инфекциозната болница във Варна, която е в много тежко състояние – морално остаряла сграда, която вече не подлежи на значителни ремонти. Нова сграда може да бъде изградена и с привличане на европейски средства.

Ако се изчисти въпросът със собствеността на лечебните заведения, ще се отпуши и решаването на техните проблеми. Има начин, смята ортопед-травматолога и дава пример прехвърлянето на Очна болница от общината към Медицинския университет в града. Стратегическите болници трябва да са държавни и университетски, смята той.

Проблемите на местно и национално ниво са много и не се различават особено. Нямаме илюзии, че ще ги решим бързо. Здравеопазването може да е достъпно за всички българи. Има как!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *