Новини

Европейската комисия даде положителна оценка на България за извършените през последните два месеца стъпки за съдебна реформа

В годишния Доклад за върховенството на правото в България Европейската комисия отчете изпълнение на отдавна поети ангажименти в сферата на правосъдната реформа, което дава основание за прекратяване на дългогодишния Механизъм за сътрудничество и оценка спрямо България.

Като положителни стъпки на България се посочват редица ключови политики, залегнали в законодателните приоритети на Продължаваме Промяната и Демократична България и реализирани в мандата на кабинета Петков и в първите месеци от работата на настоящото правителство, като:
-закриването на специализираните съд и прокуратура;
-въвеждането на механизъм за ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници;
-законодателни промени в посока по-ефективно електронно правосъдие;
-приемането на Закона за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения;

Въпреки отчетения напредък, от Продължаваме Промяната и Демократична България смятаме, че усилията за истинска и дълбока правосъдна реформа не бива да спират. Българската правосъдна система все още не работи за осигуряване на справедливост за българските граждани и българския бизнес, прокуратурата със сегашните си състав и структура не демонстрират никакви резултати в борбата с корупцията, липсват осъдителни присъди на лица, за които има данни за злоупотреби с публични средства, не е довършена реформата на антикорупционната комисия, на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него.

Затова нашата основна задача в 49-ото Народно събрание ще е да работим за изпълнение на законодателната програма, въз основа на която бе избран кабинета “Денков-Габриел”.
В следващите месеци трябва да се извършат и необходимите конституционни промени, за да може да се гарантира независимостта на съдебната система, отчетността на прокуратурата и да се състави Висш съдебен съвет от доказани професионалисти с високи нравствени качества.

Необходимо е да се реформира антикорупционната комисия по начин, който да отговаря на потребностите на обществото и да започне реална борба с корупцията. Въз основа на ясен съгласувателен механизъм е необходимо да бъдат попълнени съставите на регулаторните органи с хора с доказан интегритет.

Първите 4 седмици от приемането на съгласуваната законодателна програма на 49-ото НС и избора на редовното правителство позволиха да се извървят важни стъпки към дълго отлагани промени в правосъдната сфера, но са необходими сериозни следващи мерки.

Въпреки трудностите, оставаме мотивирани да работим реформите да продължат. С колко бързи темпове ще напредне България по върховенство на закона зависи от изпълнение на обещанията на остабалите парламентарно предатвени партии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *