Новини

Има как България да влезе в еврозоната и Шенген и да получи шанс за ускорено и стабилно развитие

С членството в Шенген и в еврозоната, което може да стане до година и половина, България ще завърши евроинтеграцията си ще получи шанс за ускорено и стабилно развитие.

Защо е важно България да влезе в Шенген?
България отдавна е изпълнила техническите критерии за прием в Шенгенското пространство, но недоверието към върховенството на закона и високата корупция у нас са мотив някои страни-членки да са резервирани. Не можем да си позволим да чакаме повече да бъдем само пазачи на външната граница на ЕС, а навътре да ни проверяват. Не искаме и не заслужаваме да бъдем втора категория европейци.
От присъединяването ни към шенгенското пространство ще има и съвсем конкретни ползи:
– Нашите превозвачи няма да чакат по границите с часове и дни, от което да губят конкурентно предимство, да плащат неустойки, да изтича срокът на годност на превозваната стока.
– Българските туристи, когато отиват на море в Гърция или пътуват в други страни няма да чакат на опашки с колите си, нито да се чувстват унизени от проверки като отделна категория европейци.
– Доверието в страната ще се повиши и България ще бъде възприемана като сигурно място, както останалите държави от това пространство.
Защо е важно България да влезе в еврозоната?
Членството на България в еврозоната ще завърши евроинтеграцията на страната ни. Колкото по-скоро приемем общата европейска валута, толкова по-бързо ще се възползваме от този трамплин за модернизация и растеж. От периферията, България ще застане в сърцето на Европа. От присъединяването ни към еврото ще има съвсем конкретни икономически ползи:
– Лихвите по кредитите за домакинствата и бизнеса ще намалеят, защото международните рейтингови агенции ще качат с една или две стъпки кредитния рейтинг на страната ни.
– По-високият кредитен рейтинг ще понижи и лихвите, които плащаме по държавния дълг. А това ще освободи ресурс за финансиране на политики за хората.
– Търговските банки вече няма да е нужно да поддържат толкова крупни безлихвени резерви в БНБ. Тези средства ще се освободят и банките ще могат да увеличат кредитирането, с което да се ускорят потреблението и инвестициите.
– Рисковете от икономически кризи у нас ще намалеят, защото финансовият и бюджетен мониторинг в еврозоната е по-сериозен от родния и защото при нужда България ще има пряк достъп до европари – от Европейския механизъм за стабилност и от Европейската централна банка.
Страховете, които противниците на членството на България в еврозоната разпалват, са напълно несъстоятелни, защото:
– Членството в еврозоната няма да увеличи инфлацията, понеже няма какво допълнително да я предизвика. Никоя държава, приела еврото не е отчела по-висока инфлация в сравнение със страните, които са запазили валутите си.
– Няма да загубим суверенитет, защото паричният ни суверенитет е загубен преди четвърт век с въвеждането на валутния борд. Обратното, в еврозоната ще придобием суверенитет, защото ще имаме право на глас в определянето на паричната политика на Европейската централна банка. Колкото до носталгията по древния лев, франкът и драхма, например са доста по-древни, но оставянето им в историята не отнема национално самочувствие на французи и гърци. А еврото върху банкнотите е изписано и на кирилица.
– Няма да плащаме дълговете на други държави, защото вноските ни в спасителния фонд на еврозоната – Европейския механизъм за стабилност представляват капиталови дялове и дългови вземания, по които ще получаваме дивиденти и лихви.
– Държавният ни дълг няма да се увеличи – напротив, бюджетният дефицит е под мониторинг и предварителна оценка от Еврокомисията и Съвета на финансовите министри. Държавният дълг спрямо БВП на страните от еврозоната е по-нисък от този на САЩ и Обединеното кралство. А дългът на Естония и Люксембург е по-нисък дори от българския.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *