Новини

Ивайло Мирчев: Идеята да отидем на нови избори заради външния министър е много екзотична

Народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Ивайло Мирчев определи като много екзотична идея да се стигне до провал на ротацията в правителството и да се отиде на нови парламентарни избори заради неразбирателството около поста на външния министър. Според него този въпрос трябва да се реши от Николай Денков и Мария Габриел и да не се налага намесата на политическите сили в Народното събрание.

“Не трябва да се плашим с предсрочни избори и ние в ПП-ДБ не се страхуваме, както и в предишните пет пъти. Голямата тема е дали ще са полезни за страната в момент, когато трябва да влезем в еврозоната и пълния Шенген, когато трябва да приемем новия Закон за съдебната власт и да сменим регулаторите. Ако някой твърди, че сега е моментът, нека да го обясни на обществото. Защото идеята да отидем на предсрочни избори заради външния министър е много екзотична”, заяви Мирчев в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Мирчев очаква Денков и Габриел да направят вътрешните оценки на всички министри в правителството и да ги представят пред депутатите, преди да се гласува оставката на сегашния Министерски съвет и да се избере следващото правителство с премиер Габриел.

Представителят на “Да, България” изрази надежда, че след обратите в Столичния общински съвет през изминалите дни разумът ще надделее и той ще започне да работи в интерес на софиянци. Смята, че при гласуването на състава на новите комисии в СОС се е родило ново опозиционно мнозинство в резултат на икономически интереси, а не на интересите на гражданите.

“В парламента, и в СОС ситуацията отразява обществените настроения. Разликата, е че в СОС е много трудно да се направят нови избори. Софиянци гласуваха за това да се развали този стар модел на управление на града и да се тръгне в нова посока. Гласуваха за хора, които да преведат София напред. Това очевидно не се разбира и започнаха дребни игри”, коментира той.

Според него инженерите на новото опозиционно мнозинство са хората с интереси и с бизнес в София, като спомена имената на Кирил Добрев, Орлин Алексиев и известния преди години като посредник в съдебните среди Красьо Черния. “Борим се срещу този модел, обаче не се получава, когато имаме общински съветници, които са подчинени не на гражданите, а на определени интереси”, заяви депутатът.

Мирчев призова да се следи дейността на Красьо Черния и по друга линия, като според него отново набира скорост и в съдебните среди. Народният представител очаква новата парламентарна комисия за убийството на Мартин Божанов-Нотариуса да изсветли взаимовръзките в съдебната система и да се стигне до най-високото възможно ниво. “А то, нямайте съмнения, е политическо, каза Мирчев и добави: Доскоро всички живееха с представата, че трябва да има един човек отгоре, който е много силен. Сега на доста места има размествания и много хора се чудят и търсят кой е новият силен – такъв е инстинктът им. Целта на промените в Конституцията и всички нови закони е съдебната система да заработи. Всичко ще са празни приказки, докато в затвора не влязат осъдени корумпирани политици, висши държавни чиновници или магистрати”.

Според него комисията трябва задължително да изисква от прокуратурата всички преписки за Нотариуса, за да се установят зависимостите. “Ще има много работа – трябва да бъдат изслушани хора като г-н Иван Гешев, които притежават много информация. Сега Гешев се изживява като гражданин, но не сме забравили, че кой най-голямото зло в съдебната система. Той беше слуга на същото това задкулисие, на което брокери бяха хора като Нотариуса, като Пепи Еврото и Красьо Черния. И когато казва А, трябва да каже и Б, и В”, коментира Мирчев.

Той за пореден път призова да се направи реформа на службите за сигурност, разкритият руски агент от последните дни и случая с осветяването на служители на ДАР през ваучери за храна показват, че те не функционират добре. Според него там има и коректно работещи служители, но са задушени. “Вместо да видим оставка на шефа на съответната служба, сигналът отива в ДАНС и ДАНС го укрива. Всички се правят на ударени, все едно нищо не се е случило. Трябва да се чисти из основи, затова настояваме за реформи на службите от години. Но президентът и определени политически сили не са особено ентусиазирани като нас”, каза той.

Народният представител също така заяви, че при посещението в Киев през седмицата е усетил огромната благодарност на Украйна към българския народ, въпреки че държавата ни не е направила особено много като реална помощ. Според него дори е редно България да благодари на Украйна, че е инвестирала 6 милиарда лева в българската военна индустрия и е осигурила приходи и работни места.

“Нито сме приели милиони бежанци като Полша и Германия, нито положихме най-добрата грижа за тях, нито сме изпратили някаква особена военна помощ. Въоръжението, което сме предоставили, е изключително семпло, за няколко десетки милиона, които не са дарение, а са от излишъците на МВР и малка част от излишъците на БА. Освен това се плаща от европейския фонд за мир и от  западните партньори. Нямаме нещо, което да сме дарили и да е не заплатено. Въпреки това украинците са ни искрено благодарни”, каза той, като добави, че страната ни може да направи много повече, без да застрашава готовността на въоръжените ни сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *