Новини

Иван Костов с подкрепа за Васил Терзиев: Демократи сме, когато правим трудни избори

Бившият премиер Иван Костов подкрепи индиректно на втория тур в София кандидата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Васил Терзиев. Костов заяви пред Нова ТВ, че ще гласува на втория тур и няма да е с „не подкрепям никого“.

„Аз ще гласувам. Призовавам хората от демократичната общност да гласуват. Ние сме демократи, когато правим трудни избори. За част от демократичната общност ще бъде труден избор.
За мен това, че трябва да отида да гласувам, е категорично. Няма как да се отметна. Не можем да избягаме в този момент.
Трябва да гласуваме, „не подкрепям никого“ не е вот в този момент“.

Това заяви Костов. В началото на кампанията той изрази резерви към Терзиев, заради семейния му произход, свързан с ДС.

По повод скандала около машинното гласуване Костов заяви, че това е било посегателство срещу демокрацията.

„Искам да виждам в това неспособност на ГЕРБ да прочете или да се ориентира в тази сложна ситуация. Техни хора създадоха провокацията на ДАНС, след това създадоха този ажиотаж в Председателския съвет на НС.
След това се стигна до ЦИК, която взе решение с което наруши закона и ни отне избирателни права. Посегна се на демокрацията, на изборния процес у нас.
Обработва се общественото мнение през възприятието на хората, за да се създаде у тях убеждение срещу европейското ни единство и всичките ни ценности. Това нещо ражда изтласкването на върха на държавата на хора, които не им е там мястото“.

Това заяви Костов. Според него в Европа и Близкия изток се разраства криза с размерите на тази в годините преди Първата световна война.

„Българските власти не се ориентират в тази криза, която създаде войната, която започна „Хамас”. Те се взряха само в рисковете от бежанската вълна, която е малко вероятно да се случи.
Всъщност, големият риск от това, което се случва, трябва да се вижда на фона на руската хибридна агресия срещу всички западно-европейски страни. Тя причини криза навсякъде, противопоставяйки различни общности вътре в европейските общества. „Хамас” създаде нова линия на разделение.
Този път изправяйки големи мюсюлмански общности, каквито има във Франция, Германия срещу другите части на западните общества и срещу правителствата. Това крие риск да се разпалят огнища на насилие, безредици и терористични атаки, но в по-големи мащаби“,
обясни Костов.

Според него у нас определението „хибридна война” остава неизяснено.

„Тя е война за умовете и сърцата на хората. Тя се води през промяна на техните възприятия, през лъжливи новини. Целта й е да промени убежденията на хората, да ги насочи срещу базови ценности“.
Това обясни Костов.

Гледайте цялото интервю тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *