Новини

Къде да гласувам в чужбина? Интерактивна карта на секциите в целия свят

Проверете къде в чужбина да гласувате на парламентарни избори 2023

Ще гласувате в чужбина, но не знаете коя е най-близката секция, в която да дадете своя вот на парламентарните избори на 2 април? Инициативата glasuvam.org за поредна година прави информацията лесно достъпна с интерактивна карта, на която можете да проверите лесно и бързо коя е най-близката секция до вас.

Вижте картата със секциите в чужбина ТУК.

Имам ли право да гласувам в чужбина?

Независимо дали пътувате за кратко или сте установени трайно извън границите на България, тук можете да получите актуална информация за разкритите секции, в които може да се гласува на изборите за български парламент на 2 април, 2023. В чужбина може да гласува всеки български гражданин, навършил 18 години. Изключение има само за хора, изтърпяващи наказание лишаване от свобода или поставени под запрещение.

Как мога да гласувам в чужбина?

За да гласувате в чужбина не е необходимо предварително да подавате заявление. Когато отидете в избирателната секция, в деня на изборите, представете документ за самоличност (лична карта, паспорт или военна карта) или удостоверение, че сте подали заявление за издаване на нов документ.

Ще трябва собственоръчно да попълните и декларация по образец, че отговаряте на условията да гласувате и че не сте гласували и няма да гласувате в друга секция.

Нямаме нужда от спасител. Има как да бъдем нормална европейска държава, когато излезем и гласуваме с номер 12 на 2 април, за да не решава друг вместо нас!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *