Новини

Кандидати за Европарламента от листата на ПП-ДБ представиха приоритетите си пред българската общност в Брюксел

В Деня на Европа и в навечерието на предизборната кампания представители на ПП-ДБ се срещнаха с българи, живеещи в Брюксел. Срещата премина в приятна приятелска атмосфера. В нея се включиха доскорошният премиер на България акад. Николай Денков, кандидатите за евродепутати Никола Минчев, Даниел Лорер, Деница Симеонова, Марин Йотов, и кандидата за кандидатът за депутат Ивайло Шотев.

Основното послание на акад. Денков пред сънародниците ни бе, че България е в Европа, ще бъде в Европа, но каква ще бъде нейната съдба – зависи от това какво ще решим ние, българите. Той сподели опасенията си при вземането на грешната посока, като даде пример с приемането на страната в Еврозоната. „От толкова години сме във валутен борд. Всъщност, ние сме свързани с еврото. Влизането ни в еврозоната ще ни позволи да започнем да участваме във вземането на решения, които са свързани с нашата съдба. Ето ви пример от какво не трябва да се отказваме“, уточни акад. Николай Денков.

Деница Симеонова акцентира върху работата си с младите хора. Тя подчерта, че се включва в битката за Европарламента, за да се бори за равноправие между половете и уеднаквяване на заплатите между мъжете и жените. „Моя кауза е българите в чужбина да бъдат представени както подобава – както като граждани на България, които допринасят и обичат своята родина, така и като пълноправни европейски граждани“, сподели Симеонова. „Основна задача пред съюза в момента, без съмнение, е укрепването и засилването на отбранителните способности на държавите, голяма част от които са и членове на НАТО. Но освен защита, вярвам искрено, че ЕС трябва да съсредоточи усилия и върху следните теми, които са силно взаимосвързани, а именно: устойчиво развитие и борба с климатичните промени, иновации и развитие на високите технологии, запазване на културното движимо и недвижимо наследство и развитие на младите таланти на стария континент“, каза още Деница Симеонова.

Ивайло Шотев посочи, че България е важна за Европейския съюз, защото е в центъра му, а не в неговата периферия. „Когато говориш смислено, имаш аргументи и позиции, тогава хората те слушат! Българският глас може да се чува силно, когато носи смисъл“, категоричен бе той.

За нас членството в ЕС е едно от най-големите достижения в новата ни история, посочи Никола Минчев. Дори насилствената съветизация не успя да промени европейския ген на българския патриотизъм, добави той. По неговите думи ПП-ДБ ще се стремят България да бъде “в ядрото на ЕС”.

Според Даниел Лорер българските евродепутати трябва да защитават преди всичко интересите на България, показвайки силата на обединението. „Ето Испания, Полша, едните са демократи, другите са социалисти. Но като стане дума за Испания, стане дума за Полша, те действат като едно“, подкрепи думите си Лорер. Той изрази надеждата си в следващия български парламент да бъде постигнат конструктивен разговор с политическо мнозинство и да бъде избран нов ВСС. Някои от съдиите в него без съмнение ще бъдат сменени. Но филтрирането ще отнеме време. Лорер смята, че е възможно след пет години поне висшите съдии да бъдат наистина политически независими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *