Новини

Кирил Петков: ГЕРБ говорят за „Лукойл“, за да не говорят за провалите на кметовете си

ПП-ДБ няма да участват в извънредното заседание на Народното събрание на 27 октомври – въпреки призивите на ГЕРБ към групата да влезе в зала, за да подкрепи отхвърлянето на ветото на Румен Радев.

Това е като димка преди местния вот„, обяви Кирил Петков пред Нова ТВ. Той обвини ГЕРБ в предизборен PR около „Лукойл“ с цел отклоняване на вниманието от кметовете им. „ГЕРБ и ДПС трябва да разберат, че „не“ означава „не“. Когато сме казали, че няма да участваме в предизборния цирк, няма как да ни накарат“.

„Много от техните кметове са с по 4 мандата, 5 мандата. Как могат да обяснят например, че в Ловеч няма вода? Имат в момента режим на водата, а 8 години са управлявали този град. В Сливен по същия начин. Трябва им тема, с която да отклонят вниманието на хората“, каза той по адрес на партньорите на ПП-ДБ в централното управление.

Петков подкрепи Асен Василев по споровете с „Лукойл“ срещу атаките на Делян Добрев и върна обратно топката в ГЕРБ за това, че 10 години компанията не е плащала данък печалба.

Той обяви, че НАП и МФ ще работят за събиране на дължимите данъци от „Лукойл“, но постави под въпрос как парите да се разпределят за компенсации, като напомни, че ЕК откри нарушение в схемата от неговия кабинет за 0,25 лв. отстъпка за литър гориво (това беше заради ограничението за ползване на тази помощ само от собствениците на автомобили или мотори, регистрирани в България). Не стана ясно какво ще предложи ПП-ДБ по този казус.

Петков обяви, че „Лукойл“ търси начини да се освободи от „Нефтохим“ заради „пазарни причини“, които затрудняват достъпа им до други суровини освен руския петрол.

Миналата година техните продажби са близо 4 млрд. долара, това е много сериозна инвестиция и изисква голям международен инвеститор„, каза той на въпрос дали е възможно да има български интерес към евентуална продажба на рафинерията. „Който и да влезе в такава сделка, трябва да има прозрачни средства. Защото е важно да не се появи отнякъде поредна Гинка, а голям инвеститор. Важно е да има голям и реален инвеститор, ако има такова желание“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *