Новини

Кирил Петков от Белгия: Премахването на ограниченията за Шенген по сухопътните граници трябва да се случи по най-бързия начин тази година

“Премахването на ограниченията за Шенген по сухопътните граници трябва да се случи по най-бързия начин тази година“, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на събитието КОСАК – конференция на комисиите по европейски въпроси на парламентите на Европейския съюз, на 15 януари 2024. Петков допълни още, че това решение ще е важна стъпка като част цялата стратегия да се увеличи конкурентоспособността на Европейския съюз, както и за премахването на всички нетарифни бариери, ограничаващи или забавящи свободната търговия в Съюза.

Лидерът на ПП призова ЕС да се стреми към бързи победи в няколко направления: – „Увеличаване мандата на европейския прокурор до трансграничните парични потоци. Премахване на неефикасни, нетарифни търговски бариери като сухопътните граници на Шенген. Повишаваме нивата на конкурентоспособност – недопускането на България и Румъния в зоната за свободно преминаване на сухопътните граници потиска редица бизнеси и все още коства до 4 дни търговско забавяне (на някои от граничните пунктове.)“ – уточни Петков.

Срещата на председателите на комитетите се проведе на 14 и 15 януари 2024 г. в Намюр, като фокусът беше обсъждане на текущи дена на ЕС, въпроси, свързани с ролята на националните парламенти в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *