Новини

Кирил Петков пред 49-ото НС: Промяната трябва да проникне и в институциите на държавата, където още много от старите системи работят по стария начин

11 януари. София. Промяната се случва, може би с по-бавни стъпки от колкото ни се иска, но се случва. Промяната се случва, през премахване на страха от българските граждани. Аз мисля че няма българин, който още да го е страх, че без руски газ ще умре от студ през зимата. Мисля, че страхът от един всемогъщ и безконтролен главен прокурор също остана в историята. Мисля, че страхът от неправомерно или незаконно използване на институции също вече го няма.
Промяната се случва и със смяна на очакванията на българите. Мисля, че няма и български пенсионер, който да не знае, че има пари за нормални пенсии в държавата и че това няма да счупи бюджета на държавата. Няма и български учител, който да не очаква неговата заплата да изпреварва средната за страната, защото знае, че образованието е наистина важен приоритет. Освен реални промени, това са промени на мисленето и очакването на българите“, каза Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме промяната“ на откриването на зимната сесия на 49-ото Народно събрание днес, 11 ноември.

Лидерът на ПП начерта политическите приоритети на партията и увери, че планът е тази промяна да продължи и през 2024 г.

„Промяната трябва да проникне и в институциите на държавата, където още много от старите системи работят по стария начин. Регулатори като КЗК, КФН, КРС, СЕМ, които определят много от сферите на живота в нашата страна, трябва да станат прозрачни, ефективни, работещи за българските граждани и бизнеса. Службите за сигурност, които знаем че са нереформирани от години, е време да бъдат реформирани, модернизирани и с ясен мандат да увеличат реалната сигурност в страната ни и да бъдат по адекватни за новите глобални рискове.

През 2024, ще държим приетите закони да се приложат и антикорупционната комисия да бъде изпълнена с кадри, които да дават реален резултат за хората. Моята мечта е нито един държавен служител да не третира парите на гражданите като негови. А ако го направи – да има огромен риск за подобно поведение“, каза още Петков и допълни, че създаването на нов Висш съдебен съвет и инспектората към него може да бъде първата голяма промяна и в работата на съдебната власт, а задачата на политиците е да върнат на хората чувството за справедливост.

Пълният текст на декларацията може да видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *