Новини

Кирил Петков се срещна с Отмар Карас по стратегическите въпроси за България за Шенген и Еврозоната

28 ноември. София. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков се срещна с Отмар Карас – първи заместник-председател на Европейския парламент, за да обсъди стратегическите за България въпроси за предстоящото присъединяване на страната ни към Еврозоната и Шенген. От трибуната на форума за сътрудничество между комитетите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз в Испания – КОСАК, Карас категорично заяви, че присъединяването на България и Румъния в Шенген и Еврозоната е наложително.

Външната граница на Европейския съюз трябва да бъде идентична с тази на Шенген. Не трябва да има различни граници в ЕС. Ветото за Шенген върху България и Румъния не е част от решението, а част от проблема. Това трябва да се промени веднага”, заяви Отмар Карас по време на форума КОСАК. Карас бе категоричен, че това е пътят към един по-добър съюз на Стария континент.

Процесът на присъединяване към Шенген е сложен и изисква единодушното одобрение на всички членове на Шенгенската зона. България извърши не малко усилия, за да подобри своя контрол на границите и да укрепи съдебната система, но въпреки това въпросите около присъединяването към Шенген остават все още предмет на дебати. Радвам се, че има европейски лидери, които виждат голямата картина – а именно, че това е стратегическа стъпка не само за България, но и за целия Европейски съюз“, коментира изказването Кирил Петков, който е част от непрекъснатите усилия на кабинета Денков и парламентарната група на ПП-ДБ за присъединяване на България към Шенген.

Темата за разширяването на Шенген и присъединяването на България и Румъния в шенгенското пространство бе основен фокус на събитието в Испания.

Кирил Петков също отправи обръщение по време на форума, като заяви, че в момента не малка част от ресурсите на гранична полиция в Европа са позиционирани все още по вътрешната граница на държавите – членки, за сметка на външните граници. А статистиката на ЕС в момента показва следните данни: – „Западният мигрантски маршрут представлява 13% от общия мигрантски поток.
Централният мигрантски маршрут представлява 71% от мигрантите.
Източният мигрантски маршрут представлява 15%, от които само 2% минават през сухопътната граница, разделяща България и Турция
“, заяви Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *