Новини

Коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ разработиха законодателни промени в Закона за управление на агрохранителната верига

Съпредседателят на ПП Кирил Петков предостави на прокуратурата в качеството си на свидетел информация във връзка с разследването на неправомерни действия на частната лаборатория „Евролаб“ на граничния пункт „Капитан Андреево“ /ГКПП/, установени от него по времето на кабинета Петков. През 2022 г. в качеството си на министър-председател Петков направи посещение на ГКПП и установи несвойствени дейности и липса на контрол във връзка с дейността на лабораторията за контрол на вносни плодове и зеленчуци. Тогава представители на „Продължаваме Промяната“ сезираха компетентните институции и започнаха редица проверки от БАБХ, НАП, Икономическа полиция и ДАНС.

Вследствие на обжалване от страна на „Евролаб“, съдът частично възстанови дейността на частната фирма на границата.

Ето защо през последните месеци ПП-ДБ разработиха законодателни промени в Закона за управление на агрохранителната верига, с които се забранява незабавно дейността на частни лаборатории на външните граници на страната. Целта е само държавата да извършва тестовете на храните.

Освен това, следващата седмица ПП-ДБ ще направят предложение при гледането на законопроекта на второ четене, в срок до 1 година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност също да се извършва от държавата.

„Борбата с корупцията минава през създаване на работещи правила и институции, а не през изказвания в кулоарите на парламента. Време е порочните практики на „Капитан Андреево“ да бъдат прекратени. Това е важен закон, който има пряко отношение към българските домакинства и бизнеси, свързани с производство на храни, и не на последно място – към присъединяването на България в сухопътен Шенген. В рамките на участието си в Конференцията за сигурност в Мюнхем, ще уведомя нашите партньори за предстоящите законодателни промени за подобряване на националната ни сигурност и тази на границите ни“, каза Кирил Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *