Новини

Корал, Карадере и Иракли – 500м. около тях спира окончателно строителството

Първа стъпка безпрецедентно законодателство в защита на българското Черноморие и обществения интерес се прие окончателно от народното събрание. Лидерският законопроект беше внесен на 26 септември 2023 г. с подписите на Кирил Петков, Бойко Борисов, Христо Иванов и Делян Пеевски и приет с голямо мнозинство в зала.

„Когато се говори за туризъм по българското Черноморие, вече трябва да се говори за природа, а не за евтини хотели“, подчерта Кирил Петков в защита на тезата си за устойчива стратегия за опазване на българския бряг.

С приетия законопроект на 500 м. от границите на трите плажа за природосъобразен туризъм няма да може да се строи, а дюните на цялото Черноморие получиха защита от увреждане и много висока санкция в такъв случай. Досега те бяха защитени само в Закона за защитените територии в тази връзка.

За цялото Черноморие са завишени драстично санкциите за неправомерно поставяне на преместваеми обекти на плажовете и машините за почистване и за задължителните дейности ще са възможни само с процедура на разрешение, а няма да могат да бъдат използвани безконтролно и често вандалски както досега.

Важна законодателна промяна задължава МРРБ, МОСВ и Министерство на туризма да изготвят наредба за преместваемите обекти на морските плажове на цялото Черноморие – такава в момента няма. Промяната е успех за бъдещия облик на първа линия на Черноморието.

Важно е да се подчертае, че това законодателство не засяга съществуващо строителство и не засяга съществуващи преместваеми обекти и къмпинги.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *