Новини

Кристиян Иванчов: „Кюстендил се дави в безводие. Слагаме край на това“

„Кюстендил се дави в безводие. Има населени места в общината с над 90-годишна канализация. Има населени места, които в XXI век нямат достъп до чиста питейна вода в продължение на месеци. Неглижирането на проблема през последните 16 години и небрежността на управлението на Петър Паунов доведе до това състояние на ВиК-инфраструктурата по малките населени места. Какво предлагаме ние? Още първият ден след изборите да започнем приоритизирането на проблемите по населени места и работата по тяхното отстраняване“.

Това заяви кандидатът за кмет на Кюстендил от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кристиян Иванчов по време на предизборен дебат по БНТ1. По време на участието си в ефира на БНТ1, Кристиян Иванчов посочи, че досегашното местно управление в лицето на Петър Паунов, не просто не осъзнава сериозността на ВиК-проблема, но и доказано не иска да реши този проблем: „В бюджета за 2023 г. МРРБ предоставя на общините възможност да кандидатстват при наличие на проектна готовност за проекти за изграждане на ВиК-инфраструктурата до 2 млн. лв. за населено място. През последните 3 месеца в качеството си на зам.-областен управител работя активно по този проблем. Изпратих запитване до МРРБ – по колко проекта Община Кюстендил е кандидатствала? Отговорът беше – по нито един“, каза Иванчов.

Попитан относно възможностите за подобряване на икономическото състояние на Кюстендил кандидатът за кмет от ПП-ДБ заяви: „През годините предложенията това да се случи са били много. Дъвката с индустриалната зона при нас се дъвче от далечната 2008 г., когато досегашният кмет даде заявката за построяването на такава. 15 години по-късно индустриалната зона на Кюстендил е празно и равно поле. До ден-днешен няма нито индустриална зона в града ни, нито инвестиции. Това, което аз и екипът ми ще направим, е да започнем построяването на индустриалната зона, като паралелно с това ще търсим привличането на инвестиции. Няма да чакаме инвеститорите да дойдат при нас. Ние ще идем при инвеститорите“, обясни Иванчов.

Той каза още, че много преди да влезе в предизборната надпревара, в качеството си на зам.-областен управител е подел инициативата за привличане на предприемачи, които да инвестират на територията на Кюстендил: „Още през септември проведох първата среща с изпълнителните директори на BESCO – асоциация, обединяваща над 500 предприемачески компании, своеобразен мост между институциите и бизнеса. С тях обсъдихме възможностите за развитие на индустрията и насърчаване на инвестициите в Кюстендил. Но първото, което ме попитаха беше: „Къде е Кюстендил на картата на България? Защо не сме запознати с Кюстендил“? Това, което ще направим ние, е да представим Кюстендил и да се появи на индустриалната карта на България – търсейки активно инвеститори и предлагайки им условия да инвестират тук“, обясни Кристиян Иванчов.

И заяви, че това е само първата стъпка към подобряването на диалога между Община Кюстендил и бизнеса: „Време е желаещите да инвестират в Кюстендил да започнат да виждат в лицето на общината партньор, а не враг“, допълни Иванчов.

По време на дебата в ефира на БНТ Кристиян Иванчов представи и част от предложенията си в сектор „Здравеопазване“, сред които: подобряване на материалната база на здравните заведения, задържане на сега работещите и привличане на нови квалифицирани медицински кадри чрез осигуряване на адекватно заплащане, ангажиране на водещи специалисти в медицината, които да дават консултации, както и да обучават кюстендилските лекари и медицински служители.

„Всички трябва да знаем, че за да бъде Кюстендил град, в който децата ни искат да останат, а всички ние – да живеем добре, ключът към промяната е в нашите ръце. На изборите гласувайте с номер 66“, призова Кристиян Иванчов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *