Новини

МЗ и НЗОК се опитват да ограбят увеличението на заплатите на лекарите, сестрите и санитарите в болниците

Днес, 28 май, и.д. управител на НЗОК проф. Момчил Мавров заяви, че Националната здравноосигурителна каса не може да наложи санкции на болниците, които не изпълняват условията за минималните възнаграждения на персонала, защото липсва действащ Колективен трудов договор (КТД). Вчера служебният министър на здравеопазването Галя Кондева заяви, че предлага поне още една година да останат непроменени основните възнаграждения, указани в досега действащия Колективен трудов договор (КТД).

ГЕРБ отново се опитва да ограби хората със скалъпено оправдание. След като пробваха да откраднат 100 млн. лв. от увеличението на пенсиите и продължават да заплашват хората с вдигане цената на тока, сега служебното правителство се опитва да саботира стандарта, който заложихме за гарантиране на минимални възнаграждения на заетите в здравеопазването. Нещо повече – наложеният от ГЕРБ управител на НЗОК не успява да балансира текущите плащания, като не приоритизира насочването на средства към изплащането на клиничните пътеки и медицинския персонал, за сметка на преразход при лекарствата. Това е причината де-факто да се отстъпва от постигнатият КТД. Затова лекари, сестри и санитари в болниците ще останат с ниски заплати, защото хората на ГЕРБ в касата и министерството нямат желание медицинските работници да получават по-високи възнаграждения.

Напомняме, че през 2022 г. кабинетът “Петков” успя да постигне консенсус за подписване КТД със значително увеличение на възнагражденията на медицинските специалисти и в последствие да го заложи като стандарт за въвеждане във всички болнични заведения. Този стандарт вече е остарял и има нужда от осъвременяване, спрямо средната работна заплата за страната. Вместо това, служебният кабинет и и.д. управител на НЗОК се опитват да отнемат и малкото договорено увеличение.

Призоваваме МЗ и НЗОК да спрат да си измиват ръцете и да осигурят справедливото и отдавна закъсняло увеличение.

Напомняме за пореден път, че е крайно време е служебният кабинет да спре да саботира напредъка по големите национални теми и да се залови с единствената задача, която Конституцията му вменява – да организира честни избори. Тази власт няма легитимно право да подменя важните решения за бъдещето на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *