Новини

Надежда Йорданова: Поведението на прокуратурата от последния месец показва, че тя се влияе от политическата конюнктура

Желанието да се освети какво се случва по темата “Нотариуса”, да се направят изводи, въз основа на които да се създадат конкретни законодателни промени, за съжаление за ГЕРБ и ДПС е конюнктура, а не реална политическа цел. Това заяви народният представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Надежда Йорданова в ефира на БНР.

Тя изтъкна, че заедно с Антоанета Цонева, Божидар Божанов и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ са задали над 40 въпроса, които да изяснят фактите и обстоятелствата около убийството на Мартин Божанов – Нотариуса. И посочи, че са се очертали няколко проблема, които трябва да намерят законодателно решение: няма законово ограничение колко време да се пазят специалните разузнавателни средства, както и ясно разписан механизъм за тяхното унищожаване; не се пази статистика колко от тези средства не са довели до създаването на веществени доказателства, които да се използват в съдебно производство; няма забрана в закона за определени лица с роднински връзки да заемат йерархични места в една и съща система.

Надежда Йорданова заяви, че гласуваната от ПП-ДБ оставката на председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков е в резултат на отказа на парламента от януари насам да провежда реформи. “Част от реформите, включително и законодателството, което беше по Плава за възстановяване и устойчивост, беше сложено на трупчета. С този политически жест ние искахме отново да припомним, че ПП-ДБ ще дава своето доверие, докато има съответните реформи”, каза тя.

И припомни за двойния аршин на тогавашния председател на НС Желязков с оставките на шефа и зам.-шефа на НЗОК, в угода на излъчения от ГЕРБ зам.-председател. “Не получихме отговор, защо,  въпреки че беше оттеглена оставката на бившия председател на НЗОК, Народното събрание я гласува”, каза Йорданова.

Бившият правосъден министър изтъкна, че ПП-ДБ ще бъде част управленско мнозинство само въз основа на много ясно разписано споразумение, което гарантира провеждането на реформи: “От една страна, за модернизирането на страната, от друга – довършване на съдебната реформа и назначаването на хора в регулаторите въз основа на ясни професионални принципни и гарантиран партиен неутралитет”.

Народният представител заяви, че след промените в конституцията парламентът е постоянно действащ орган и въпреки великденската ваканция и последващата предизборна кампания, не е изключено при определени кризисни ситуации Народното събрание да бъде свикано извънредно. “Нека само да си представим ситуацията каква би била, ако имаше постоянно действащо Народно събрание при сключване на договора с “Боташ”, например. Когато служебното правителство залитне в някаква посока или при кризисна ситуация, парламентът трябва спешно да се събере и да вземе решение”, категорична е Надежда Йорданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *