Новини

Надежда Йорданова: Случаят с Никола Тупарев показва защо са толкова важни промените в Конституцията, които гарантират независимостта на съда

„Това, което се случва през последните дни за пореден път показва колко е необходимо да довършим съдебната реформа, чийто старт дадохме с приемане на измененията в Конституцията. Трябва да бъдат приети редица законодателни промени, включително изцяло новият Закон за съдебната власт. Последното доказателство за това е случаят Никола Тупарев. След дългогодишни спорове с неговия съдружник, изведнъж в спора се включи прокуратурата, абсолютно по аналогичен начин с казуса “Осемте джуджета”, даже посредством същия прокурор – Димитър Франтишек. Именно наличието на независим съд, а не на Специализирания съд, както беше при “Осемте джуджета”, даде възможност бързо да се установят несъстоятелните действия на прокуратурата и съответно г-н Тупарев да бъде освободен от задържането.“ Това заяви Надежда Йорданова в ефира на предаването „Неделя 150“ по БНР.

Според народния представител от ПП-ДБ, независимостта на съда е истинската преграда срещу незаконосъобразните действия и използването на институциите като бухалки спрямо гражданите и бизнеса: „Границите, които дадохме с измененията в Конституцията за истински независим съд са толкова важни. Също толкова важни са и гаранциите, които дадохме за отчетна прокуратура. Хора, които са показали, че нямат професионалните и нравствени качества да изпълняват тези задължения трябва да носят своята отговорност и именно това ще бъде гарантирано чрез новия Закон за съдебната власт и парламентът трябва да го приеме бързо.“

Надежда Йорданова препотвърди позицията на ПП-ДБ, че коалицията няма да подкрепи и да участва в съставяне на правителство с първия и втория мандат с аргумента, че ГЕРБ целенасочено са провалили работещо управление, а впоследствие в предизборната кампания са изгорили всички мостове и условия за реформаторско правителство, излъчено от 50-ото Народно събрание.

„ГЕРБ нямат формула за управление. Подкрепа означава да носим и отговорност. Отговорност за какво по-точно? Нека ГЕРБ да не се оправдават, а да предложат работеща формула – отговорността е тяхна в момента“, каза Йорданова.

Надежда Йорданова заяви, че наблюдава с притеснение и тревога процесите в ДПС, които приличат на вътрешнопартиен преврат, разчистване на сметки и опит за установяване на едноличен режим. Според нея, тъй като ДПС е втора политическа сила в страната, вътрешнопартийните събития там засягат не само партията, но и влияят на процесите в държавата.

„Ние имаме историческа и институционална памет и знаем, че в случаите, в които Пеевски с такъв устрем е тръгнал да завладява една или друга институция – спомняте си овладяването на ДАНС, КТБ, Булгартабак и други, всичко е катастрофирало. Представете си, ако този модел се приложи върху нашата държава. Живеем в изключително рискови и тревожни времена“, заяви Йорданова.

Според народния представител и член на Изпълнителния съвет на „Да, България!“, в коалицията ПП-ДБ има консенсус между всички партньори, че нещата не могат да продължават по същия начин, че трябва да се предоговори коалиционното споразумение и да се търси надграждане и развитие. „Ние ще настояваме да се търси формула за разширяване на подкрепата, включително чрез даване на възможност на партиите в коалицията да разгърнат индивидуалния си потенциал, за да търсят повече подкрепа“, заяви Йорданова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *