Новини

Народни представители изискаха по-добра грижа за най-малките онкопациенти

Роси Пандова: “Децата не трябва да плащат цената на нерешените проблеми в здравеопазването“

Подобряване на условията за грижа за малките пациенти на детската онкохематология в ИСУЛ бе поискано от ръководството на лечебното заведение. Народните представители Васил Пандов и Росица Пандова, членове на парламентарната комисия по здравеопазване, посетиха клиниката, заедно с представител на Националната мрежа за децата и ресорния заместник-министър на здравеопазването проф. Илко Гетов.

В рамките на срещата с народните представители директорът на болницата Любомир Пенев пое ангажимент да се изготви доклад, който да бъде изпратен до Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване, в който ще се направи пълен преглед на битовите условия, предложения за подобряването им, както и мерките и сроковете за изпълнението им. Той допълни, че неотложните ремонтни дейности, сред които справянето с мухъла в санитарните помещения, ще бъдат извършени до края на годината. Болничното ръководство планира още да направи ремонтни дейности, които да създадат по-приветлива среда за децата, които се лекуват с месеци в лечебното заведение. Съществува и проблем с достъпа до топла вода в пациентските стаи , като директорът на болницата коментира, че вече е поставена нова изолация на тръбите, за да не се губи топлина и водата да достига по-бързо с висока температура до помещенията. Ще се проучат и възможностите за смяна на старите перфузори за химиотерапия, които създават проблеми, както на персонала, така и дискомфорт за родителите.

„Грижата за малките пациенти е важна задача на цялото общество, но ние като политици трябва да направим всичко възможно децата и родителите да получават качествено здравеопазване, в което отношението и грижата са ключови за успеха на лечението“, коментира доц. Васил Пандов.

„Добър знак за нас е диалогичността на ръководството на болницата за решаването на проблемите в грижата за децата. Вярвам, че в тази среща стана ясно, че децата не трябва да плащат цената на нерешените проблеми в здравеопазването“, допълни народният представител Росица Пандова.

В срещата стана ясно още, че клиничните пътеки за лечение на децата с онкохематологични заболявания е необходимо да бъдат актуализирани, тъй като лечебното заведение дофинансира разходите на отделението. Остава сериозен и недостигът на медицински сестри, които да се грижат за малките пациенти. Участниците в срещата се договориха за проследяване на напредъка на болницата в грижата за децата в нова среща през януари догодина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *