Новини

Никола Минчев в Силистра и Добрич: „Има как Северна България да е модерна и просперираща“

Въпреки ранния час, десетки граждани са се стекли на площада в Силистра, за да се срещнат с Никола Минчев, бивш председател на Народното събрание и едно от водещите лица на „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Освен окуражаващите послания „Успех пожелаваме“, „На вас разчитаме“, хората разказват и за своите проблеми, най-вече за обезлюдяването. Две дами споделят със сълзи на очи, че децата им са във Финландия и Германия.

„Нашата цел е да направим така, че да развием Северна България, за да бъдат създадени добре заплатени работни места, да направим така, че младите да имат бъдеще тук“, споделя Никола Минчев.

Други хора питат дали ще бъдат разрешени проблемите на земеделците, приозовават „да се разбута прокуратурата, която държи на трупчета материалите за кражба на земя“. Местните граждани са наясно с проблемите с присвоените огромни парцели държавни земи от страна на няколко души.

„Затова ни е важна съдебната реформа. Тя е неизбежна и ще се случи, въпросът е да се случи по правилния начин“., отговаря Никола Минчев

Местните представители на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ носят колона и микрофон, за да може всички да чуят добре думите на младия политик.

„Още веднъж искам да ви благодаря, че сте тук. Радвам се отново да съм на централния площад в Силистра. Този град е много хубаво място. Времето днес е слънчево, вярвам, че ще бъде слънчево и на трети април“. Чуват се възгласи от присъстващите – „Няма съмнение!“.

Никола Минчев подчертава, че битката на изборите е за модерно, реформаторско, европейско управление – „Да реализираме потенциала, който всички ние имаме. Защо в България да не може да се живее като в западните страни – ами може! Ако не се краде, ако обществените услуги са на по-високо ниво. Това, което виждаме на запад, да го виждаме не само, когато пътуваме, да го виждаме в собствените си градове. А средствата от европейските програми и ПВУ трябва да бъдат равномерно разпределени, за да може да се подобри инфраструктурата на региона, работните места.

Едно пътуване до Силистра е шест часа, ако това време се намали, ако пътуването през Стара планина се подобри, както и ЖП връзката („дванадесет часа с влак до София!“, възкликват присъстващите), това ще съживи района“.

Стоян Георгиев, водач на листата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в Силистра споделя и друг проблем – превръщането на голяма част от пистата на местното летище във фотоволтаичен парк. Припомняме, за проблемът се разбра в началото на миналата година, когато местната община обяви публично подобни планове. Според Георгиев е нужно регионалните летища да се възстановят и да се развиват, защото имат голям потенциал в региона.

В среща на кафе с местните интелектуалци, Никола Минчев е посрещнат със стихове, но въпросите и дискусиите не са леки. Той пита домакините – „Какво да направим различно следващия път?“ „Образованието е в колапс. Независимо от индивидуалните постижения“, отговаря г-жа Горанова, бивш училищен директор – „Проблемът е в лошото управление. Включително законово – нима директорите могат да знаят наизуст закон от 150 страници!? Навремето, когато съм била директор, знаех закона наизуст. Текстове от закона се повтарят в съответната нардеба, кому е нужно това?“, „Задължително е да се въведе мандатност на директорите в училищата и непременно атестиране!“.

Никола Минчев коментира отново темата, в която се чувства в свои води, която е и ключова за разплитането на много от обществените възли – съдебната реформа.

„Разбрахме, че се злоупотребява със земите от Държавния поземлен фонд, установен проблем, прокуратурата е сезирана, но нищо не се прави. Когато има санкция, това има възпитателен ефект. Когато санкционираш двама-трима души, следващият започва да се замисля преди да наруши закона“, казва Никола Минчев. Отново говори за свързаността на Северна България с останалата част от страната, особено Силистра – „Дори самият път дотук показва какъв е основният проблем – липсата на свързаност с останалата част от България. Автомобилна и жп свързаност, които биха довели до инвестиции, по-добро заплащане. В програмата ни сме предвидили равномерно инвестиране на постъпващите средства по европейските програми и ПВУ в следващите няколко години, за да се преодолее изоставането в Северна България“.

На изпращане, Никола Минчев получава подаръци, а представителите на местните интелектуалци обясняват – „Когато от другите партии идват, те правят „подаръци“ – една театрална постановка, втора, други „безплатни“ неща. Затова ние сега подаряваме, а не вие на нас“.

На тръгване отново става въпрос за магистрала „Хемус“ и колко е важна за Севера – „Борисов обещаваше, че ще я завърши през втория мандат, после Лиляна Павлова /министър на регионалното развитие от ГЕРБ/ обещаваше да се завърши в третия. Магистрала още няма“, негодуват хората.

Бившият председател на Народното събрание продължава дългата си обиколка сред красивия Север, този път към Добрич. В центъра на областния град го посреща тъжната гледка на изпълнената с дупки, като след бомбардировка, пешеходна централна улица. Никола Минчев обаче е оптимист и знае, че има как да бъде различно. Тази вяра се усеща и сред хората, с които се среща.

„Искаме да покажем на добричлии, че регионът е важен за нас, че мислим за него. Един от основните акценти в програмата ни е, че парите, които ще влязат в България в следващите пет години, ще бъдат разпределени равномерно между Северна и Южна България“, казва Минчев, който няма да се умори да повтаря, че за да може разликите в регионите да бъдат преодолени, е нужно последователно усилие и политическа воля.

„Радвам се, че сме на гости на листата, хубавото на листата в Добрич е, че включва хора от различни професии, което показва, че имаме добра представителност. Надявам се, че всеки избирател ще открие причината да гласува с номер 12 на втори април“.

В Добрич Никола Минчев се среща с лидера на ДСБ – Атанас Атанасов, който допълва пред местните хора, че обединението има подробна програма за развитие на земеделието.

По-късно вечерта, в среща със симпатизанти в местния куклен театър, Никола Минчев е представен от Йорданка Костадинова, втора в листата в МИР Добрич:
„Когато свалиха председателя на Народното събрание /Никола Минчев в 47-ото НС/, видях и как 50-годишни мъже плачат. С наведени глави стояха хората от ГЕРБ и ДПС, признавайки, че това е най-добрият председател…“

Тя представи г-н Минчев и му даде думата, а той подчерта важността на предстоящите избори:

„На тези избори, мисля че за всички е ясно, че има един кръстопът. В тези месеци, в които управлявахме, поставихме началото на един процес. Поставихме България на пътя към това да се превърне в по-модерна, развита и европейска страна. Път, различен от застоя, на който поставят етикета “стабилност”. Затова е важно на втори април да стане ясно, че на пътя по който сме поели, стои и мнозинството български граждани. Колкото по-убедителна е победата, толкова по-ясен е сигналът“.

Той отново подчерта, че изоставането на отделни региони може да бъде наваксано, но с инвестиране на средства по полезен начин – „Не със строене на футболни стадиони в обезлюдени села, а с развитие на инфраструктура“ – „Минах по пешеходната алея, видях състоянието на плочките. Този начин на градоустройство и начин на управление трябва да бъде санкциониран, а най-ефективният начин е да бъде санкциониран от избирателите“.

Местните жители осъзнават, че промяната няма да стане с вълшебна пръчка, но са убедени, че има как да бъде различно – както в България, така и в техните градове и села.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *