Новини

Новата учебна година ще е различна за децата с диагноза „Инсулинозависим захарен диабет”

Новата учебна година ще е различна за децата с диагноза „Инсулинозависим захарен диабет” и техните родители заради грижата и по-голямото спокойствие в детските градини и училищата, на което те се надяват от години. За първи път през 2023/24-а учебна година ВСИЧКИ отговорни за това институции работят заедно в името на това да бъде приета Наредбата за обгрижването им в лекарските кабинети на учебните заведения. Съгласно чл. 120, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за здравето лекар в градина или училище ще може пълноценно да окаже първа помощ на дете с диабет до пристигането на специализиран екип. И в неговия спешен шкаф като ново попълнение е добавен инжекционният разтвор за животоспасяваща терапия при тежка хипогликемия – глюкагон.

За началото на учебната 2023/24 година ще има твърда регулация относно грижата за децата с диабет и медицинските сестрите ще поставят инсулин на децата. Това ще стане с разпореждане от РЗИ до всички кметове и учебните заведения.

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ подкрепя въвеждането на този вид грижа. Диабетът в ранна детска възраст не е присъда. Децата с диабет не са различни и ние като общество сме длъжни да им осигурим пълноценна интеграция, внимание и просперитет.

И това не бива да е в тежест на училищния персонал. За целта по инициатива на народния представител Росица Пандова и ПП-ДБ, предлагаме проект за нова наредба, регламентираща устройството и дейността на лекарските кабинети в учебните заведения – детски градини и училища. Когато има правила и те се спазват, здравето на децата ни на първо място ще е национален приоритет.

Подкрепяме и искането за подпомагане на домашното ентерално хранене и суплементиране. Недохранването като синдром влияе не само на продължителността на живота на един човек, но и на неговото развитие.
Всяко дете и всеки възрастен у нас трябва да живеят пълноценно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *