Новини

Организираната от народния представител Деница Симеонова изложба “Врачанските къщи – нестихващо достолепие” провокира дискусия за опазване на недвижимото културно наследство в България

Изложба под надслов “Врачанските къщи – нестихващо достолепие” беше открита в Народното събрание. Експозицията, която е организирана от народния представител от “Продължаваме Промяната – Демократична България” Деница Симеонова и сдружение “Врачанските къщи”, представя по интересен и иновативен начин архитектурните ценности на град Враца.

Изложени са над 20 постера, на които могат да се видят най-знаковите къщи във Враца в периода от Освобождението до 1944 г. в архитектурните стилове “сецесион” и “модернизъм”. Инициаторите призоваха за съхранението на тези ценности и към опазване на недвижимото културно наследство в България.

Народният представител Деница Симеонова, която представлява 6-ти многомандатен избирателен район Враца в законодателната институция, изказа своето възхищение от каузата на Сдружение “Врачанските къщи”, които са пазители на културното наследство на града и работят активно за превръщането му в истински европейски град с европейска архитектура. “Вярвам, че е надпартийна задача от национално значение да приоритизираме опазването на недвижимите културни ценности и да ревизираме Закона за културното наследство. Затова се надявам със съвместните усилия на всички ни и след широк обществен дебат, това да се осъществи”, заяви народният представител.

Председателят на Сдружение „Врачанските къщи“ Светла Буюклийска изказа благодарност, че има възможност да представи каузата на организацията на най-високо ниво в държавата – в Народното събрание и благодари на домакина Деница Симеонова. Г-жа Буюклийска акцентира върху това, че историческите сгради съставляват облика на града, спомагат за привличането на туристи и инвестиции, развитието на местния бизнес. Сдружението предлага конкретни изменения в Закона за културното наследство, които представи писмено пред гостите народни представители, които посетиха откриването.

Специални гости на събитието бяха Областният управител на Област Враца г-жа Надя Донкинска и експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство.

Изложбата ще бъде на разположение за разглеждане в Мраморното фоайе на Народното събрание от 17 до 23 януари 2024 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *