Новини

Пари в държавата има и има как те да достигат до всички българи

Твърденията на финансовия министър са с цел хората да се изплашат и да се примирят, че най-доброто, което могат да имат, е стабилна бедност, вместо нормален европейски живот
„Финансите на държавата са под риск“. С тази лъжа служебното правителство активно се намеси в предизборната кампания, като се опита да моделира общественото мнение чрез всяване на страх по една от най-чувствителните теми за хората – парите. Същият сценарий се разигра в предишната кампания, когато хората слушаха, че ще е студено и тъмно през зимата. И нито едно от апокалиптичните предвещания за „хаос и разруха“ не се сбъдна.

Пари в държавата има и има как те да достигат до всички българи! Твърденията на служебния министър на финансите са откровена лъжа, ето защо:

16 милиарда е сума, която може да покрие разходите за пенсии на 2 милиона пенсионери за 12 месеца, или разходите за здравеопазване за 2 години, или за образование за 2,5 години.

Изводът, който се налага, е, че тези, които плашат с фалит на държавата, искат хората да вярват, че най-доброто, което могат да имат, е стабилна бедност. И да не забележат как парите им отново се крадат.

Какви са фактите:

  • При 20% ръст на индустриалното производство и 3,8% ръст на икономиката, НАП събира с 18% по-малко ДДС, вместо с 20% повече, както би се очаквало. Една от причините за реализиране на широка социална програма от кабинета „Петков“, без да се вдигат данъците, беше именно по-високата събираемост.
  • Това, което знаем за бюджета от началото на 2023, е, че разходите продължават да нарастват с темпове, подобни на тези от 2022 г., но има намаление на темповете при приходите. Намалението в приходите може да се обясни с възстановяване на прилагани до неотдавна схеми за избягване на плащания по ДДС от някои данъкоплатци.

БНБ веднага опроверга твърденията на служебния министър Росица Велкова. Редица икономисти изразиха възмущение от казаното. Може би затова на следващия ден министърът сама опроверга твърденията си, че публичните финанси са под риск.

Важно е да повторим – пари в държавата има и няма риск България да фалира! И няма нужда да се увеличават данъци и такси за бизнеса, нито да се отменят увеличенията на социалните плащания.

Обединението „Продължаваме Промяната – Демократична България“ има план как България да излезе от застоя и стабилната бедност, които са част от живота на българите през последните десетилетия. С широкото обединение, което среща все по-голяма подкрепа, партиите в коалицията вярват, че ще имат мнозинство за формиране на стабилно правителство. Правителство, което ще продължи добрите практики на последния редовен кабинет и ще превърне България в нормална европейска държава. Има как.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *