Новини

Петър Кьосев е номиниран за „Човек на годината“

Народният представител от “Продължаваме Промяната-Демократична България” – адвокат Петър Кьосев, е номиниран за “Човек на годината 2023” за своята значима законодателна промяна в полза на ЛГБТИ+ хората в България.

Петър Кьосев беше един от вносителите в 49-ото Народно събрание на измененията и допълненията в НК, заедно с Надежда Йорданова и Стою Стоев. На заседание от 28 юли 2023 г., НС прие Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се предвиждат по-тежки наказания за престъпления, извършени с мотив сексуалната ориентация на пострадалото лице.

Кьосев е номиран в правозащитните награди заради усилията му по включването на хомофобските подбуди в Наказателния кодекс (НК) като утежняващо вината обстоятелство.

„Думите са излишни, когато това е човекът, благодарение на когото влязоха промените в НК, свързани с добавянето на признак сексуална ориентация на жертвата, когато говорим за престъпления от омраза. Смятам това негово действие за изключително смело, връхна точка на борбата, водена неуспешно от кой ли не“, казва вносителят на номинацията,

Организатор на годишните призове “Човек на годината” е Българският хелзинкски комитет (БХК), като независимо жури ще определи кой от номинираните да получи голямата награда. Ще бъдат връчени и няколко специални приза, посветени на дейността на активисти, журналисти и хора със специфични постижения в правозащитната сфера.
Церемонията по награждаването е планирана за 12 декември – първият вторник след 10 декември – Световния ден на правата на човека.

Линк към номинацията: https://humanoftheyear.org/nominacii/advokat-petar-kyosev/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *