Новини

Петър Куленски с тревожни разкрития за финансовото състояние, в което е посрещнал Община Пазарджик

Днес новият кмет на Пазарджик Петър Куленски даде първата си пресконференция на поста. На нея той запозна обществото с положението, в което се намира Община Пазарджик след 16 годишното управление на предшественика му. Той коментира: „Положението е по-зле отколкото очаквах. Общинските финанси са харчени по начин, по който е доведена общината до истински колапс“ посочи Куленски.

Само част от задълженията от завещаните задължения на Общината са на стойност 27 млн. лв. към местни доставчици, над 1.5 млн. лева са кредити към банки и фонд ФЛАГ. 611 000 лв. дължи общината за осигуровки на служителите си, което поставя под риск служителите ѝ и получаването на средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

„При съставянето на бюджета за тази година са били завишени собствените приходи с над 10 милиона, при ясната мисъл, че не могат да постъпят в хазната. Причината да се направи това, е да се оправдаят несъразмерните харчове.“ каза Куленски.

По негови думи от тези пари по-голямата част е трябвало да отидат за училищата и за социалните дейности, но са релокирани другаде. Не са превеждани пари за заплати на учителите, за отопление на училищата. Още през декември 2021 г. са отпуснати пари за физкултурен салон в ОУ „Проф. Иван Батаклиев“, но общината е похарчила тези пари и в училището все още няма физкултурен салон. Децата нямат къде да играят физическо и са принудени да го правят в класната стая. Парите за образование и най-уязвимите групи са харчени безотчетно и не са достигали до най-нуждаещите се“

Куленски посочи, че тепърва се запознава с екипа си с всички договори и се натъкват на все по-фрапиращи случаи как се е източвала общината през годините. Това се е случвало дори чрез коледната украса на града – 108 000 лв. е плащал Пазарджик за монтаж и демонтаж, като са предвидени още 108 000 лв. за ремонт на съществуващата коледна украса, като “ремонт” се е правел почти всяка година.

По отношение на темата за участието на общината в спорта, кметът заяви, че от срещата си с волейболния отбор на града „Хебър“ е разбрал, че играчите не са получавали заплати от август. В тима „селекцията се е правила без обезпечение“, като не се е знаело как ще бъдат покрити парите за трансферите на звездите. „Такъв вид финансиране за мен противоречи на моите разбирания как се прави селекция, подготовка на тима“, заяви Куленски.

„През годините се е надувал огромен балон, който някъде през септември се е спукал окончателно, защото общината е започнала да се задъхва. Общината е отделяла месечно 350 000 лв. за волейбола и 300 000 – за футбола. Това са частни клубове, които няма как да продължават да оперират на непазарен принцип. Подкрепа от общината ще има, но не и в такива космични пропорции“.

Петър Куленски обяви, че спортът в Пазарджик е негов приоритет, но посочи, че в моментното финансово състояние на Общината трябва да се приоритизиране с и без това оскъдно останалите средства.

Куленски посочи и Първите мерки за преодоляване на кризата в Община Пазарджик:
1. Спиране на всички кранчета, край на раздаването на корупционни пари. Пари ще се плащат след ревизия на самите договори.
2. Пълна прозрачност – край на безконтролните харчове, няма да позволя да ми се извиват ръцете за нито една дейност. Общината ще плаща според финансовото си състояние.
3. Работим за помощ от Министерство на финансите, имам вече две срещи с министъра, днес трета среща, изискана е съответната информация за да се установи колко голяма е щетата.
4. В напреднала фаза е разтоворът за мостана Марица и ремонтът ще започне в средата на следващата година, благодаря на общинската администрация, която работи денонощно в последните дни, за да можем да направим проекти.
5. Получаване на европари по плана за възстановяване и устойчивост, – средношколко – 3 млн., 27 млн лв. за саниране и това са само част от проектите, по които ще получим финансиране, общата стойност е над 200 млн. лв.“ – каза кметът на Пазарджик.

„Светлина в тунела има и от нас зависи как ще излезем от нея” каза новият кмет на Пазарджик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *