Новини

ПГ на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ инициира законодателно проучване по проблемите на кръводаряването

Причината е, че България страда от хроничен недостиг на дарена кръв

27 април 2023, София

Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ в 49-ото Народно събрание инициира законодателно проучване по проблемите на кръводаряването. Темата му е „Проблемите на кръводаряването в България и добрите европейски и световни практики, които могат да помогнат за разрешаването им“. Целта на това проучване е да установи предизвикателствата пред системата на кръвопреливане и кръводаряване в България и възможностите за разрешаването им чрез прилагане на добри практики от други европейски страни, които имат по-голяма успех в привличането на кръводарители.

Множество публикации и разследвания показват, че българската здравна система страда от хроничен недостиг на дарена кръв и в България вече е трайно наложена практиката от самите пациенти да се изисква намирането на кръводарители като предварително условие да получат необходимата медицинска помощ.
Пътят към решаването на проблемите в системата според парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ минава през изработването на подходящи законодателни инициативи, базирани на надеждно, всеобхватно и научнообосновано проучване на проблемите и добрите практики от други страни.

Резултатите от законодателно проучване, възложено на Студентската програма за законодателни проучвания в Народното събрание*, ще послужат за база на бъдещи законодателни инициативи на коалицията, която си е поставила за цел да работи и за дългосрочни реформи, базирани на експертни анализи.
Изключително подробната заявка е от двадесет страници и включва предварително проучване на организацията и постиженията на службите за кръвопреливане на двадесет и седем европейски държави. Подробното законодателното проучване ще бъде разработено в идните месеци от научен ръководител и студенти.

* Студентската програма за законодателни проучвания в Народното събрание е създадена през 1999 година. Целта на програмата е информационно осигуряване на законотворческия процес и създаване на възможности за професионално развитие и израстване на млади специалисти – бъдещи политици и експерти в публични институции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *