Новини

Посланикът на Кралство Белгия в Република България Н. Пр. Фредерик Мьорис представи приоритетите на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз

Посланикът на Кралство Белгия в Република България Н. Пр. Фредерик Мьорис представи приоритетите на Белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз по време на първото заседание в новата пленарна сесия за 2024 г. на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната.

Белгийското председателство се ангажира със защитата на принципите на демокрацията, върховенството на закона и основните човешки права. Тези ценности насърчават доверието на гражданите в Европейския съюз и формират дълбоко вкорененото правно и икономическо сътрудничество в рамките на общността. Белгия поема ротационното председателство за тринадесети път в момент, в който ЕС стои на кръстопът, справяйки се с последиците от руската агресия в Украйна, пандемията, енергийната криза, дезинформацията, екстремните климатични събития и конфликта в Близкия изток.

Сред акцентите през следващите шест месеца ще бъде разширяването на ЕС, но подчинено на съществуващите правила и препоръки на Европейската комисия. Ще бъде отделено специално внимание и на разговорите за бъдещия облик на многогодишната финансова рамка на съюза. Насърчаването на свободни и честни европейски избори също ще бъде съществен елемент в работата на председателството.

Н. Пр. Фредерик Мьорис представи приоритетите като акцентира, че председателството ще работи усилено за по-добра защита на европейските граждани, укрепване на сътрудничеството и подготовка на споделеното бъдеще на общността. Посланикът на Белгия увери, че по време на председателството на Съвета ще се поддържа политическа, икономическа, военна, хуманитарна и правна подкрепа за Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.

С приключването на настоящия институционален цикъл, председателството ще подкрепи безпроблемен преход към следващия. Ще бъде приет Стратегическия дневен ред 2024-2029 г. и ще се проведат дискусии за бъдещето на Европейския съюз.

Заместник-председателят на Комисията по въпросите на ЕС г-жа Деница Симеонова адресира един от важните приоритети, засягащи равенството между половете, постигане на равни възможности и недискриминацията – теми, които са важни и за България. В рамките на заседанието беше подчертано, че достъпът до достоверна информация и свободните и честни избори са от съществено значение за гражданите, за да вземат решение в какъв Европейски съюз искат да живеят. Именно поради това, посланикът на Белгия потвърди, че белгийското председателство ще използва съответните инструменти, за да защити честните европейски избори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *