Новини

Поздрав по повод Световния ден на медицинските сестри

В Световния ден на медицинските сестри поздравяваме българските специалисти по здравни грижи. На Националната конференция на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи този уикенд, депутатът от четиридесет и осмото народно събрание доц. д-р Васил Пандов отправи поздравителен адрес от името на „Продължаваме промяната – Демократична България“, което гласи:

„Уважаеми специалисти по здравни грижи,
Дванадесети май е денят, в който изказваме своята признателност и отделяме внимание на работата и грижите на медицинските сестри. Поздравяваме ви по случай професионалния празник и ви пожелаваме сили, здраве и вдъхновение в изпълнението на вашата хуманна мисия. Няма по – добро описание на призванието „медицинска сестра“ от думите на клетвата на Найтингейл, а именно – „ще прекарам живота си в чистота и вярно ще практикувам професията, ще отдам себе си за благосъстоянието на онези, които са оставени на моята грижа“. Специалистите по здравни грижи са изключително важна и незаменима част от системата на българското здравеопазване. През последните години опасността пред българското общество от ограничаване на достъпа до качествена медицинска помощ поради липсата на достатъчно медицински сестри е реална. За изминалите тридесет години техният брой е намалял повече от 50%. ПП – ДБ винаги сме поставяли в центъра на политиката ни в областта на здравеопазването достойни възнаграждения за специалистите по здравни грижи. През 2022г. и 2023г. заложихме за първи път в Националния рамков договор и впоследствие в Закона за здравното осигуряване стандарт за заплащане на медицинските сестри според уговореното в КТД Здравеопазване – 1500 лева основна начална залата. Тези размери вече следва да се коригират и ние поемаме ангажимент да го направим. Като част от последователната ни политика по темата, нашите кметове правят необходимото да гарантират тези доходи на специалистите по здравни грижи в общинските ясли и градини.
Разбира се предстои много работа, като възнагражденията са само част от мерките, които вече започнахме да реализираме, за да направим професията по-привлекателна. Основен приоритет в нашата програма е да осигурим достатъчно медицински специалисти за бъдещето на здравеопазването в България. С решителност и политическа воля ще продължим да подобряваме условията за обучение на специалистите, да повишаваме престижа на професията в обществото и да сътрудничим с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, защото само заедно можем да осигурим здравеопазване, което поставя хората в центъра на системата.
Накрая искаме да ви кажем БЛАГОДАРЯ за грижите, отдадеността и професионализма!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *