Новини

ПП-ДБ и работодателите: Приоритет са приемането в еврозоната, инвестициите в инфраструктура и работна ръка

Еврозоната, инвестициите в регионите, работната ръка, реформите в образованието и здравеопазването са споделени приоритети. Около това мнение се обединиха лидери на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ и представители на работодателските организации на среща днес (15.03.2023).
Кирил Петков, съпредседател на „Продължаваме Промяната“, подчерта, че „Еврозоната и Шенген е точка номер 1“ в програмата на обединението. Той продължи с втората точка – „сериозната инфраструктурна инвестиция в Северна и Южна България“, и припомни, че по време на последния редовен кабинет сме влезли в контакт с Румъния и има „съвсем реални пет места за изграждане на мостове“, жп и магистрална връзка с Гърция и т.н.
Петков допълни, че страната ни изостава с работната ръка, заради това ще сложим приоритет върху капиталовите инвестиции.
Тази позиция изрази и Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България, като подчерта, че България „губи по 40-50 000 души всяка година, без да гледаме миграцията“. Той връчи и грамота на г-жа Надежда Йорданова за решението на 48-ото Народно събрание за „сините карти“.

Васил Велев: „Благодаря ви за това, което направихте. Масово има нужда от облекчаване на вноса на работна ръка. Румъния има 100 000 внесени работника. Ние нямаме и 2 000. А губим население по-бързо от Румъния“

Кирил Петков коментира, че е важно да вкарваме квалифицирана работна ръка. Той също така увери представителите на бизнеса, че от страна на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ няма да има изненади за данъците.

Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ, подкрепи възможно най-скорошното влизане на България в Еврозоната. Той сподели, че в разговори с европейски представители бизнесът е получил уверение, че докладът за България за влизане в ЕС от 1 януари 2024-а г. би бил насърчителен.

В коментар за публичните инсинуации за прекомерен дефицит от страна на служебния министър на финансите, Асен Василев заяви: „През януари тази година имаме по-малко постъпления. ДДС е изпълнено на 90 процента спрямо миналата година – и то при 16% инфлация и 4-процентен ръст на икономиката. ДДС-то не се събира и ако продължим така, със сигурност няма да покрием критерия за дефицита“. Колкото до инфлацията, „ясно осъзнаваме, че имаме най-ниската инфлация в Източна Европа след Румъния, а причината България да бъде отхвърлена за влизане в Еврозоната беше законодателството за застраховането – по абсолютно лобистки причини. Каква Еврозона и Шенген, когато се появяваш по телевизията и говориш, че държавата е фалирала. Говори се за вдигане на тол таксите и спиране на ДДС за ресторантите, защото държавата била във фалит. Какъв фалит, когато през февруари 2021-а фискалният резерв е 8,8 милиарда, а сега е 16,5 милиарда. Ако имате два пъти повече във фискалния резерв, как сте във фалит?
Ако приоритетите, които очертаваме, ще се случат, няма да стане със служебното правителство и с дискредитиран кабинет на ГЕРБ“.
Кирил Петков: „Ако имаме политическа воля, влизането в Еврозоната е напълно възможно. Инфлационният критерий ще бъде намален. Всичко зависи дали България ще има реформаторско правителство“.

Петков допълни, че „Продължаваме Промяната – Демократична България“ води позитивна кампания, защото вярва, че на бизнеса му трябва предвидимост и редовно управление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *