Новини

ПП-ДБ поиска оставката на Борислав Сарафов и отнемане на разследването на т.нар. атентат срещу Иван Гешев от НСлС

“Продължаваме Промяната – Демократична България” поиска оставката на ръководителя на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов и отнемане на разследването на атентата срещу главния прокурор Иван Гешев от НСлС. Това обявиха на брифинг от кулоарите на Народното събрание депутатите Атанас Атанасов, Ивайло Мирчев и Петър Петров.

“Отговорът на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев от парламентарната трибуна днес на въпроса ми потвърждава нашите съмнения, че атентатът срещу главния прокурор е инсценировка. Борислав Сарафов излъга обществеността и създаде тежка манипулация, като заяви, че в кортежа е било и семейството на Иван Гешев. От отговора на вътрешния министър стана ясно, че това е абсолютна лъжа, затова смятаме, че за да бъде обективно, всестранно и пълно, разследването на т.нар. атентат трябва да бъде отнето от Националната следствена служба и да бъде разпределено на друг разследващ орган”, каза Атанас Атанасов. Той напомни, че по закон това може да направи Софийската градска прокуратура, която наблюдава делото. И призова Сарафов да си подаде оставката.

“Оказа се, че самолетът на вездесъщия израелски експерт по контратероризъм не може да дойде след, а преди атентата и той веднага се озовал на мястото на атентата. На базата на неговите заключения бяха разпространени в публичното пространство твърдения, които създадоха впечатление, че става въпрос за истински опит за терористичен акт, а видяхме, че фактите водят в друга посока. Притесненията ни за израелския експерт е, че той е бил активно ангажиран да участва в това активно мероприятие”, каза още Атанасов.

“Разкритията на министър Демерджиев поставят нови въпроси към Националната служба за охрана и към прокуратура”, каза депутатът Ивайло Мирчев. Той обяви, че изпратил въпроси към НСО: колко автомобила е имало в кортежа на главния прокурор при т.нар. атентат – два или един, тъй като има индикации, че е била само една кола; защо президентът се движи с брониран автомобил с много по-ниска степен на сигурност от тази на главния прокурор; защо колата на НСО не бе показана на медиите, след като очевидните щети по нея са като от одраскване на паркинг, а не от сериозен атентат.

Към прокуратурата въпросите на Мирчев са: защо Сарафов твърдеше, че семейството на главния прокурор е пътувало с него, което се оказа лъжа; кой е израелският експерт, защо той е кацнал 95 минути преди атентата, срещал ли се е преди с Гешев и какво е консултирал с него; как нашите служби са го допуснали толкова бързо до мястото на т .нар. атентат и това честа практика ли е; имал ли е този експерт връзка с други компании, свързани със сигурността в България, с известни застрахователи, например. Мирчев е задал и въпроси към израелското посолство имат ли информация за този експерт по сигурността.

“Този много сериозен казус повдига много въпроси за цялата система на националната сигурност в България. Възникват много въпроси към редица други служби, които би трябвало да имат оперативна информация за готвено покушение срещу главния прокурор, защото то не става за един ден и ако имат, защо не са били предприети превантивни мерки”, попита депутатът Петър Петров. И настоя, че ако атентатът е инсценировка, трябва да се търси отговор на въпроса кой я е поръчал. “Затова е много важно да има обективно и безпристрастно разследване. Ако не можем да сме сигурни, че българските органи могат да го осигурят, защо не помислим за партньорски служби”, предложи Петров.

“Иван Гешев няма качества да бъде главен прокурор и затова искаме оставката му и работим за дълбока реформа на прокуратурата. Тези, които са инсценирали т.нар. атентат са същите, които сега го разследват”, заключи Атанас Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *