Новини

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на “Турски поток”

“Продължаваме Промяната – Демократична България” внесе в деловодството на Народното събрание проект за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата около изчезналата пътна карта и изграждането на газопровода “Турски поток”. Наскоро пътната карта беше показана на обществото от хакнат имейл на сътрудник на руски депутат.

Народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев заяви, че още на 6 март е задал въпрос към енергийния министър Румен Радев дали това е истинската пътна карта, която е била в енергийно министерство. Той припомни, че в годините назад многократно е отправял въпроси към министерството по темата и дори е имало разследване на ДАНС. 

Мирчев посочи, че друга причина за създаване на комисията е отговорът на министър Радев, от който става ясно, че енергийното министерство не е убедено каква е тази пътна карта и откъде се появява. “България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, защото с изграждането на “Турски поток” ние дадохме повод на Путин да започне войната срещу Украйна”, каза Мирчев. 

“Ние имахме тръба, която идваше от Русия към България. Нямаше никаква причина да бъде строен “Турски поток”, тъй като освен 3 милиарда лева от строителството, загубихме и 2 милиарда лева от транзитните такси, които България щеше да получи от старата тръба, изградена по съветско време”, добави той. 

“В момента чуваме политици от различни политически сили, които твърдят, че “Турси поток” е не само геополитически изгоден за България, но е изгоден и финансово. Това не отговаря на истината. Елементарни сметки показват, че са необходими минимум 30-40 години, за да се възвърне инвестицията. Тогава ние най-вероятно природен газ изобщо няма да използваме”, каза Мирчев.   

Народният представител от ПП-ДБ Мартин Димитров е категоричен, че цялото Народно събрание единодушно трябва да подкрепи създаването на комисията.

“По наша инициатива поискахме от Министерството на енергетиката да поиска от руската страна копие от картата. Нито българската страна осигури такова копие, нито руската, което означава, че нещо крият. А в енергетиката ангажиментите са за милиарди левове. И ние искаме да видим какви ангажименти са поемани от името на България”, заяви Димитров и добави: “ГЕРБ са като ветропоказател – единият ден подкрепят Путин и Москва да заобиколят Украйна, помагат в подготовката за войната, в същия момент казват колко е важна диверсификацията”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *